Welke versie van Python heb ik nodig?
Chris Ried

Welke Python versie moet ik gebruiken?

Een belangrijke update: Python 2 gaat niet meer lang ondersteund worden, namelijk tot 1 januari 2020. Hierna komen er geen updates meer voor Python 2, het is dus aan iedereen aan te raden om over te stappen naar de nieuwere versie van Python, namelijk Python 3.

Python is een van de meest gebruikte programmeertalen, maar er zijn twee grote belangrijke versies. Je hebt het oudere Python 2 en het nieuwe Python 3.  Je zou denken dat Python 3 gewoon een iets nieuwere versie is van Python 2, net zoals bijvoorbeeld een iOS update, maar dat is niet het geval.

Code die je in Python 2 hebt geschreven werkt soms, maar (vrijwel) niet zomaar in de nieuwere versie van Python 3. Zo is het verschil al in de makkelijke scripts. Stel je wilt een programma maken dat Hallo typt, in Python 2 kan je dit typen:

print "Hallo"

Maar in Python 3 moet je juist dit typen:

print ("Hallo")

Dit soort kleine verschillen zorgen dat programma's voor Python 2 niet werken in Python 3.

Welke versie heb ik nodig?

Nu heb je dus de vraag welke versie jij moet gaan gebruiken. Welke versie je moet gaan gebruiken is afhankelijk van 1 onderdeel. Of je nog oude software moet gaan gebruiken.

Vaak als je dus net begint met Python is het aan te raden dat je gebruik gaat maken van de nieuwere versie, dus Python 3. Dit komt omdat het (meestal) sneller is, maar ook veiliger en nieuwer is. Dit heeft ook als voordeel dat vrijwel alles wat je nu kan leren voor Python, gebaseerd is op Python 3. Ook is er meer hulpsoftware geschreven voor Python 3, dus dan hoef je zelf ook nog een minder werk te doen.

Maar stel je moet nog gebruik maken van oude software, dus meestal programma's die zijn geschreven in Python 2, dan is het natuurlijk aan te raden dat je niet alles opnieuw gaat maken en Python 2 gaat gebruiken.

Welke versie van Python 3 gebruiken?

Als je Python 3 daarom gebruikt dan zou ik je aanraden om de nieuwste (Python 3.8), of de een na nieuwste versie (Python 3.7) te gebruiken (zodat je bijna zeker bent dat alles stabiel werkt).

Python 3 is de nieuwere versie van Python, maar ook hier zijn weer verschillende versies van. Zo heb je het nieuwste Python 3.8, maar je hebt ook nog Python 3.0, 3.1, etc. Op dit moment zijn worden de volgende versies van Python 3 ondersteund:

  • 3.5 (tot september 2020, ik zou deze versie van Python niet meer gebruiken)
  • 3.6 (tot december 2021)
  • 3.7 (tot juni 2023)
  • 3.8 (tot oktober 2024)

Hoe nu verder?

Als je nu verder wilt gaan met je avontuur in Python, dan kan je ook nu onze uitleg lezen over hoe je Python moet installeren.

Credits