Philips Hue review
Micha den Heijer

Philips Hue review: De slimme lampen voor 2020?

Als je graag een "slim" huis wilt bouwen, dan worden Philips Hue lampen vaak gezien als het begin. Het idee dat alles in jouw huis automatisch gaat, of dat je nooit meer hoeft op te staan om het licht aan te zetten lijkt natuurlijk een geweldig idee. Maar is Philips Hue daarvoor het juiste begin?

Onderdelen

Lampen

Philips Hue heeft een aantal onderdelen, als eerste de lampen. Deze lampen zijn beschikbaar in standaard formaten (de lampfittingen E14 & E27 en de spotfitting GU10), dus je kan jouw huidige lampen makkelijk vervangen.

Maar niet elke Philips Hue is lamp is hetzelfde, er zijn namelijk drie verschillende types. Zo heb je Philips Hue lampen die van kleur kunnen veranderen (White & Color), lampen die alleen van wittint kunnen veranderen (White ambiance) en lampen die alleen hun helderheid kunnen veranderen (White).

Philips Hue lampen

Thuis heb ik alle drie de verschillende versies. Uit mijn eigen ervaring blijkt dat je meestal eigenlijk alleen de helderheid van een lamp aanpast. In sommige situaties passen we de wittint van de lampen nog wel aan, dit zorgt ervoor dat de hele sfeer van een kamer anders wordt.

Sinds 2019 zijn ook filament lampen beschikbaar, dit zijn eigenlijk gewoon Philips Hue White lampen, maar deze lampen lijken op oude gloeilampen (zie afbeelding hieronder). Deze lampen zijn vooral geschikt als je graag een vintage uitstraling wilt hebben. Je kan meer over de Philips Hue filament lampen vinden bij bol.com (aff.).

Philips Hue Filament

Daarnaast heeft Philips ook nog een hoop kant-en-klare lampen en spots die je dan direct aan het plafond of de muur kan ophangen. Ook zijn er speciale ledstrips beschikbaar die je bijvoorbeeld achter jouw TV kan ophangen. Er is dus zeker genoeg keuze.

Bridge

De meeste nieuwe lampen van Philips Hue kan je tegenwoordige besturen via Bluetooth, maar dit is eigenlijk niet practisch. Je hebt namelijk niet altijd bereik en je kan bijvoorbeeld niet buitenshuis jouw lampen besturen.

Als je dus het meeste uit jouw Hue lampen wilt halen, dan heb je een zogenoemde Bridge nodig. Deze Bridge is dan de "brug" tussen de lampen en het internet. Zo kan je van via de app, overal op de wereld jouw lampen besturen.

Philips Hue bridge

Ook zorgt deze Bridge ervoor dat je kan instellen wanneer jouw lampen automatisch aan gaan. Zo kan je instellen dat de lampen in de woonkamer aan gaan als de zon onder gaat.

Daarnaast kan je de Bridge ook koppelen aan andere services. Zo kan je hiermee jouw lampen koppelen aan bijv. Home Assistant of IFTTT. Met deze services kan je jouw Philips Hue lampen dan koppelen aan producten van andere bedrijven.

Schakelaars

Hoewel je niet verplicht schakelaars hoeft te kopen als je gebruik wilt maken van Philips Hue lampen, is het toch zeker aan te raden. Je wilt natuurlijk niet dat als je een kamer binnenloopt dat je jouw telefoon moet pakken om de lichten aan te zetten.

Er zijn een aantal verschillende schakelaars. Zo heb je de dimmerknop, de tapschakelaar en de smartknop. Ze doen ongeveer hetzelfde, maar ze zijn allemaal net iets beter in verschillende situaties.

 Philips Hue schakelaars

Je kan daarnaast ook nog kiezen voor Werkt met Hue schakelaars. Dit zijn eigenlijk gewoon dezelfde schakelaars alleen ze zien er net iets anders uit. Ook is er een bewegingssensor beschikbaar, dan kan je instellen dat jouw lichten aangaan als je een kamer inloopt.

Instellen

Eerste installatieproces

Als je een nieuwe Bridge hebt of bijv. een nieuw startpakket, dan kan je heel gemakkelijk alles instellen. Je hoeft alleen maar je oude lampen te vervangen met de Philips Hue lampen en de Bridge in te schakelen. Je kan de app verbinden door op de knop van de Bridge te drukken en daarna hoef je alleen maar de instructies te volgen.

Je kan het hele Philips Hue pakket installeren binnen een minuut of tien, dat gaat dus heel gemakkelijk!

Extra lampen/schakelaars

Ook het toevoegen van extra Philips Hue lampen of schakelaars gaat heel gemakkelijk. Je kan dat heel gemakkelijk doen in de app. Eerst moet je de andere lamp vervangen met je Philips Hue lamp of je moet de batterij in de schakelaar activeren. Dan kan je gewoon via de app de lamp of schakelaar toevoegen.

Lampen van andere producenten

Philips Hue maakt gebruik van het Zigbee protocol. Dit is een relatief vaak gebruikt protocol, dus je kan ook andere lampen kopen die werken met Philips Hue. Zo zou je ook de goedkopere IKEA Trådfri lampen kunnen kopen.

Deze lampen kan je meestal gewoon koppelen via hetzelfde proces als de Philips Hue lampen. Soms moet je dan wel eerst de lampen nog resetten, dit verschilt per lamp, maar ik kon het binnen een paar minuten koppelen met de Hue Bridge.

Apple Homekit

Als je Philips Hue lampen hebt gekocht dan kan je ze koppelen met Apple Homekit. Via Homekit kan je jouw smarthome apparaten besturen via Siri, de Woning-app of via het Bedieningspaneel.

Je kan dit heel makkelijk aanzetten via de Woning-app. Je kan dan via de knop Voeg accesoire toe de code op de achterkant van de Philips Hue Bridge scannen en dan wordt het automatisch toegevoegd.

Google Home

Daarnaast kan je jouw Philips Hue lampen ook besturen vanaf een Google Home. Een Google Home is een speaker die je in jouw huis kan zetten en daar dan tegen kan praten door Hey Google te zeggen.

Google Home

Je kan Philips Hue heel gemakkelijk toevoegen via de Google Home app. Je moet dan wel een account hebben gemaakt voor jouw Philips Hue Bridge.

Andere services

Je kan nog een hele hoop andere services koppelen met Philips Hue, meestal gaat dat heel gemakkelijk. Je kan dan toegang tot de Bridge bevestigen door op de knop te drukken. Hierdoor zijn jouw lampen ook nog goed beschermt.

Gebruik

Ik ben erg tevreden met mijn Philips Hue lampen, maar dat was ik in het begin helemaal niet. Eerst had ik veel verbindingsproblemen, waardoor mijn lampen vaak niet aangingen. Uiteindelijk heb ik de Bridge verplaatst naar een betere plaats in het huis, nu heb ik de afgelopen twee jaar geen verbindingsproblemen meer gehad.

Schakelaars

Toen ik voor het eerst een Philips Hue startpakket kocht had ik er maar één schakelaar bij gekocht. Ik merkte dat voor op de lampen waar ik geen Hue schakelaar had, ik nog meestal de oude knop gebruikte.

Dit is voor Philips Hue natuurlijk een probleem, want als de lampen worden uitgeschakeld via een standaard knop dan kan je ze niet meer aanzetten via de app. Dan heb je eigenlijk niets meer aan die "slimme" lampen.

Daarnaast heb ik ook een beweginssensor gekocht, als ik dan een kamer inloop dan gaat het licht aan. Dat is een leuke toevoeging, maar soms is de tijd voordat het licht aangaat wel lang, dus dan druk ik het alsnog zelf aan.

Homekit & Google Home

Wat Philips Hue handig maakt zijn de connecties die de lampen kunnen maken met andere services. Zo kan je heel gemakkelijk door de kamer roepen dat de lichten aan moeten. Dat is veel handiger dan het openen van de Philips Hue app.

De rest van mijn gezin moest eerst wennen om steeds gebruik te maken van de Philips Hue app, maar nu kunnen ze gewoon gebruik maken van de Hue lampen door wat te zeggen tegen een Google Home. Nu maken ze ook veel meer gebruik van Philips Hue.

Sleep Cycle

Zelf maak ik elke dag gebruik van de Sleep Cycle app. Deze app is een wekker, maar het heeft als voordeel dat automatisch mijn lichten aangaan op het moment dat ik uit bed ga. Hierdoor wordt ik langzaam en rustig wakker van het licht en heb ik het gevoel dat ik veel meer uitgeslapen ben. Of het ook echt helpt weet ik niet zeker, maar het is wel zeker handig.

Prijs

Ik heb het tot nu toe vooral gehad over de voordelen van Philips Hue, maar dat komt helaas niet goedkoop. Een standaard White-lamp kost al €20 (bekijk de huidige prijs op bol.com - aff.) en als je gebruik wilt maken van gekleurde lampen dan betaal je al snel €60 per lamp (bekijk de huidige prijs op bol.com - aff.). Dat is zeker niet goedkoop.

Daarnaast raad ik bijna iedereen aan om ook nog schakelaars te kopen die de Philips Hue lampen besturen. Deze schakelaars kosten ook al €20 tot €50 per stuk (bekijk de huidige prijs op bol.com - aff.). Om dit allemaal te kunnen gebruiken, heb je (meestal) ook een Bridge nodig, al kan je tegenwoordig ook Philips Hue lampen kopen die je kan besturen zonder Bridge.

Conclusie

Ik ben wel echt een fan van Philips Hue. Het feit dat je lampen gewoon aan kan zetten met je stem is geweldig. Als je ook taken automatiseert dan is het heel practisch om Philips Hue te gebruiken.

Maar om goed gebruik te maken van Philips Hue heb je best een hoop nodig. Zo heb je een Bridge, schakelaar, lamp en misschien ook wel een Google Home nodig. Dan is het toch wel best prijzig voordat je kan beginnen met het gebruiken van Philips Hue.

Als je geïntresseerd bent in Philips Hue en je hebt het de hoge prijs voor over dan is het zeker leuk. Het is makkelijk in te stellen en er zijn vrij weinig problemen. Of het echt nuttig is, dat is een andere vraag. Maar het is zeker leuk om te zien dat de lichten 's avonds langzaam uitgaan, om maar zo te zeggen dat je moet gaan slapen.

Je kan makkelijk beginnen met Philips Hue met het speciale Philips Hue White & Color en Google Home starterpakket van bol.com (aff.), je krijg wel een hoop korting maar het is nog wel best prijzig. Je kan een stuk goedkoper beginnen met het Philips Hue White startpakket met een schakelaar erbij van bol.com (aff.).

Mijn rating: 4.5/5.


Credits

  • Productafbeeldingen van bol.com