Google Wifi review: Wifi door je hele huis
Andres Urena - Unsplash

Google Wifi review: Wifi door je hele huis

Als je een groot huis hebt, dan heb je vaak het probleem dat je niet overal Wifi bereik hebt. Google Wifi belooft hier wat aan te doen. Door drie verschillende Wifi routers door jouw huis te plaatsen zou je overal snel bereik hebben, zonder last te hebben van (veel) snelheidsverlies. Maar werkt Google Wifi wel zo goed?

Wat zit er in de doos?

Als je een 3-pack Google Wifi koopt, dan krijg je natuurlijk drie Google Wifi meshrouters, hierbij zit ook nog één ethernetkabel. Ook krijg je de stroomkabels erbij (de Google Wifi routers maken heel makkelijk gebruik van USB-C).

Google Wifi router

De ene ethernetkabel die je erbij krijgt is in theorie genoeg, maar als je graag één of meer Google Wifi apparaten met elkaar wilt verbinden, dan zal je er toch meer moeten kopen.

Instellen

Het instellen van een Google Wifi is heel gemakkelijk. Dit kan je heel makkelijk doen door een app te installeren en gewoon de instructies te volgen. Je kan door een QR-code te scannen heel makkelijk verbinden, hierna kan je meteen alle instellen aanpassen met behulp van de app.

Alles instellen in de app gaat heel gemakkelijk, je kan meteen een wachtwoord instellen voor je eigen netwerk en ook voor een gastnetwerk. Door het instellen van een gastnetwerk zorg je ervoor dat als er gasten langskomen ze niet verbinding kunnen maken met jouw eigen apparaten, hierdoor zijn ze beter beveiligd.

Functionaliteit

2.4 GHz en 5 GHz

Als eerste is het natuurlijk belangrijk dat elke Google Wifi kan werken met al jouw apparaten. Veel oude apparaten werken alleen op 2.4 GHz wifi, terwijl nieuwere apparaten veel liever gebruik maken van wifi op de 5 GHz frequentie. Gelukkig heeft Google hiervoor een slimme oplossing bedacht. Google Wifi zendt de wifi uit op beide frequenties tegelijk. Dit is iets wat de meeste routers ook doen, maar Google heeft een slimme functie toegevoegd. Beide frequenties maken gebruik van dezelfde netwerknaam, dus je hoeft niet uit te zoeken welk apparaat met welke frequentie kan verbinden.

Dit voordeel heeft ook wel een nadeel. Want hoewel je nu door het 2.4 GHz netwerk automatisch verder bereik hebt, kan je niet zelf kiezen wanneer je overswitched naar het 5 GHz netwerk. Hierdoor zit mijn iPhone soms "vast" op het 2.4 GHz wifi-netwerk. Dan het internet aanzienlijk minder snel. Ik hoop dat Google hiervoor een oplossing kan bedenken, want dit is wel vervelend.

Bedraad netwerk

Elk Google Wifi apparaat heeft twee ethernetpoorten, dit is helaas wel vrij weinig. Vooral op de router die de andere twee bedient, want die verliest al één poort aan de verbinding met je modem. Hierdoor houd je maar één andere poort over, en als je dus gebruik wilt maken van jouw Google Wifi als router, en andere apparaten via ethernet wilt verbinden, dan zal je ook nog een (kleine) switch moeten kopen.

Switch voorbeeld

Er is wel een voordeel van de twee ethernetpoorten aan de Google Wifi routers. Als je apparaten hebt die alleen verbonden kunnen worden met een draad, maar je ze niet dichtbij jouw modem wilt plaatsen dan kan je ze dus nu verbinden met een ethernetkabel aan een Google Wifi die draadloos is verbonden.

App

Je kan de instellingen van de Google Wifi heel makkelijk aanpassen met de app. Deze app is goed gemaakt, maar om een of andere reden werkt hij alleen in portret-modus op iPad. Dat is zonde. In deze app kan je veel instellingen aanpassen die een normale gebruiker zou aanpassen. Dus verwacht niet dat je de Wifi kanalen kan aanpassen, maar je kan wel heel gemakkelijk het wachtwoord veranderen.

Met de app kan je ook de Wifi instellingen voor je kinderen aanpassen. Zo kan je het wifi uitschakelen tussen bepaalde tijden voor bepaalde apparaten. Ook kan je SafeSearch aanzetten voor apparaten die jij kiest.

Google Wifi app

Smarthome

In de Google Wifi app is er ook een kopje met Bediening in huis. Je kan hieraan jouw smarthome apparaten toevoegen. Nu zou iedereen dan jouw smarthome kunnen bedienenen door naar on.here te gaan. Dit leek mij een slim idee, want dan zouden gasten meteen lampen thuis aan kunnen zetten als ze in mijn huis zijn. Maar om een of andere reden ondersteund Google alleen Philips Hue, dus het heeft nog niet echt een toegevoegde waarde.

Google Wifi smarthome

Mesh

Als je een 3-pack (of 2/4-pack) koopt dan kan je gebruik maken van de mesh-functionaliteit. Dan kunnen je de verschillende Google Wifi routers draadloos met elkaar het wifi-bereik vergroten. Hiervoor moet je de kleine routertjes  overal in jouw huis plaatsen. Als je ze dan instelt dan kunnen ze een groot en snel wifi-netwerk creeëren door het hele huis.

Doordat alle Google Wifi routers gebruik maken van één groot mesh-netwerk switch je automatisch over naar de router die het meest bereik heeft. Hierdoor kan je vaak gebruik maken van snel internet. Dit lost ook meteen het probleem op dat je vaak twee netwerken thuis krijgt en als je dan naar een ander gedeelte van je huis loopt, dat je dan zou moeten switchen van wifi-netwerk. Daar heb je gelukkig met de Google Wifi geen last van.

De mesh functionaliteit lijkt erg goed te werken, ik kan tegenwoordig gewoon in mijn tuin gebruik maken van mijn wifi, terwijl ik hiervoor in mijn keuken nauwelijks bereik had. Het is wel zo dat hoe verder je van het hoofdpunt afzit, hoe trager het internet is. Maar over het algemeen is het nog vrij snel en kan ik gewoon Netflix streamen in de tuin (die op ongeveer 25 meter van het Google Wifi hoofdpunt afzit).

Snelheid

Een van de belangrijkste voorwaarden van een nieuwe router is dat hij snel is. Je moet van Google Wifi niet de hoogste snelheden verwachten. Het kan echt snel (soms kan ik wel 450 Mbps halen), maar dat is niet de bedoeling van Google Wifi. Google Wifi zorgt er altijd voor dat wat je op het internet doet dat het zo snel mogelijk is. Dus je kan altijd streamen, gamen en snel browsen tegelijk.

Persoonlijk heb ik nooit het probleem dat de Google Wifi niet snel genoeg is en ik maak vrijwel constant gebruik van het internet. Streamen in 4K, muziek luisteren en gamen kan de Google Wifi altijd aan. Het is wel apart dat ik dan soms hele lage snelheden haal als ik een speedtest draai op het netwerk van de Google Wifi.

Design

Het design van Google Wifi is best mooi. Hoewel je natuurlijk te maken hebt met een plastic product, is het klein, dus je kan het goed wegstoppen (al zorgt dat wel voor trager internet), maar het is niet lelijk dus er is eigenlijk geen reden voor. In het midden van de Google Wifi zit wel een lichtgevende rand. Hieraan kan je zien of jouw netwerk goed werkt. Als je internet bijvoorbeeld niet zou werken dan wordt die rand rood. Persoonlijk irriteer ik me wel een beetje aan dat licht, maar dat kan je gelukkig uitzetten in de Google Wifi app.

Google Wifi router

Prijs

Voor het maken van deze review heb ik gebruik gemaakt van de Google Wifi 3-pack. Hierbij krijg je 3 Google Wifi routers (duh) om internet te verspreiden door jouw hele huis. Deze kost (op het moment van schrijven) €359,-. Je kan meer over de Google Wifi 3-pack vinden op bol.com (aff.), je kan daar ook de huidige prijs vinden.

Als je de Google Wifi 3-pack te duur vindt dan kan je altijd nog één Google Wifi kopen. Je kan dan nog steeds gebruik maken van de handige app en de snelle wifi. Een enkele Google Wifi kost op dit moment €135,99. Je kan meer over de Google Wifi Single Unit vinden op bol.com (aff.).

Conclusie

Persoonlijk maak ik graag gebruik van de Google Wifi. Het zorgt ervoor dat ik snel internet thuis heb, en dat ik het overal in huis of in de tuin kan gebruiken. De app is supergemakkelijk en het instellen kan vrijwel iedereen. Je moet het natuurlijk niet erg vinden dat Google je deze verbinding bezorgd, maar persoonlijk lijkt het mij geen probleem. Tenzij je echt hele hoge eisen hebt, is dit zeker een van de beste Wifi routers van dit moment.

Je kan de Google Wifi kopen op o.a. bol.com voor €359 (aff.).


Credits