Wat is een Raspberry Pi?
Jeff Loucks

Wat is een Raspberry Pi? Hoe werkt het?

Je kan wel eens heel veel hebben gelezen over een Raspberry Pi, je zal dan ondertussen wel doorhebben dat het iets met computers te maken heeft. Maar wat is de bedoeling van de Raspberry Pi? En wat kan je er zelf mee?

Een Raspberry Pi is een klein computertje, waarop je eigen software kan draaien. Je kan er gemakkelijk je sensoren of motortjes op aansluiten, hierdoor wordt een Raspberry Pi vaak gebruikt op scholen om leerlingen meer te laten leren over programmeren. Het wordt ook vaak gebruikt door hobbyisten voor eigen projecten.

Hoe werkt een Raspberry Pi?

Je zou een Raspberry Pi eigenlijk moeten zien als een soort van kleine computer. Nu heeft deze kleine computer ook nog een aantal voordelen. Zo kan je met behulp van die pinnetjes die erop zitten, heel makkelijk sensoren en motoren verbinden. Hierdoor kan je heel makkelijk je eigen robot maken.

Je eigen robot met een Raspberry Pi

Een Raspberry Pi draait net zoals je computer op een besturingssysteem. Het verschil is dat je eigen computer draait op Windows of macOS, terwijl een Raspberry Pi gebruikt maakt van Linux. Dat is een soort van Windows, alleen het wordt vaak gebruikt door software ontwikkelaars.

Hierdoor kan je alles wat je leert gebruiken voor een mogelijke baan later als software ontwikkelaar. Maar het heeft ook een ander voordeel, doordat een Raspberry Pi Linux gebruikt, kan je heel veel informatie daarover vinden op het internet, en kan je bijna alle software die je maar kan bedenken wel installeren.

Het besturingssysteem van een Raspberry Pi draait, net zoals bij alle andere computers, op een processor. Dit is een (klein) chipje waarmee programma's uitgevoerd kunnen worden.

Ook kan je een Raspberry Pi heel gemakkelijk aansluiten op een computerscherm of een TV met behulp van de HDMI uitgang. Hierdoor hoef je niet moeilijk te doen, met het aansluiten, als je voor het eerst gaat beginnen. Daarnaast heeft het ook heel gemakkelijk USB-poorten en een Ethernet ingang, dus je muis, toetsenbord en internet kan je er makkelijk op aansluiten.

Retro Pi

Wat kan je allemaal doen met een Raspberry Pi?

Zoals je net al las wordt een Raspberry Pi vaak gebruikt op scholen, maar er worden veel, misschien wel meer, Raspberry Pi's gebruikt door hobbyisten. Zo zijn er mensen die met een Raspberry Pi hun huis kunnen besturen, ook kan je retro games spelen op een Pi.

Er zijn eigenlijk heel veel dingen die je met een Raspberry Pi kunt doen. Je kunt er meer over lezen op onze pagina over 10 projecten die je kan doen met je Raspberry Pi.

Waarom zou je een Raspberry Pi gebruiken?

Je zou je nu kunnen afvragen waarom je eigenlijk een Raspberry Pi zou gebruiken. Het lijkt heel veel op een computer en je kan er eigenlijk vrijwel hetzelfde mee. Waarom gebruiken mensen dan een Raspberry Pi? En waarom gebruiken ze niet gewoon hun computer die ze al thuis hebben?

Ten eerste heeft de Raspberry Pi een aantal voordelen, zo is het heel klein en dus past het heel gemakkelijk in bijvoorbeeld een kleine robot. Daarnaast heeft het ook van die handige pinnen waarop je makkelijk sensoren kunt aansluiten.

Maar daarnaast gebruikt het ook vrijwel geen stroom. Dit lijkt misschien onbelangrijk, maar als je een robot hebt die op een batterij draait, dan is het wel handig als hij een tijdje mee gaat. Ook wordt een Raspberry Pi vaak als kleine server gebruikt, en dan scheelt het toch een hoop geld als je niet de hele tijd je computer aan hoeft te houden.

Het laatste voordeel van een Raspberry Pi is dat zoveel mensen het gebruiken, hierdoor kan je heel makkelijk informatie vinden op het internet en dan kan je dus zelf snel beginnen.

Meer weten?

Een klein computertjes is dus voor veel dingen makkelijk te gebruiken, stel je wilt nu zelf een Raspberry Pi kopen, dan heb ik een hele handige lijst gemaakt waarop ik je de beste versie aanraad, en vertel ik meer over wat je nog meer nodig hebt.

Als je meer wilt weten over de Raspberry Pi dan kan je meer vinden over de Raspberry Pi 4 op bol.com (aff.).


Credits