Welke programeertaal leren voor beginners?

Er zijn honderden, misschien wel duizenden of miljoenen verschillende programmeertalen. Maar welke programmeertaal is eigenlijk het best om te leren voor beginners? Hier is een lijst met een aantal programmeertalen die goed te leren zijn voor beginners, met redenen om ze wel of niet te leren. Ook hebben we overal een klein programmaatje geschreven in die programmeertaal, zodat je ziet hoe het eruit ziet.

Python

Python is een makkelijke maar krachtige computertaal. Je kan er van alles mee programmeren, van een robot, tot de beste A.I. Python is de ideale programmeertaal om mee te beginnen, want je hoeft niet moeilijk te doen met variablen of allemaal rare tekentjes.

Een ander voordeel is dat omdat Python zo vaak gebruikt wordt (Google, YouTube, Disney en Netflix gebruiken het!) je er heel veel informatie over kan vinden op het internet. Alle problemen die je ooit zal hebben heeft iemand anders dus ook gehad! Daar kan je dus heel makkelijk meer van leren. We hebben ook nog een aparte pagina gemaakt met nog meer redenen om Python te leren.

Voorbeeld

In dit voorbeeld berekent dit programma een getal op de reeks van Fibonacci. Als eerste is er een functie die het getal berekend (als je niet snapt wat dat is dat maakt niet uit, het is een beetje vaag). Daarna vraag ik het programmaatje om het 10e, 20ste en 30ste getal van die getalreeks.

def fibonacci(n):
prev = 0
current = 1
for x in range(n - 1):
now = current
current += prev
prev = now

return current

print (fibonacci(10), fibonacci(20), fibonacci(30))

JavaScript

JavaScript is de meest gebruikte computertaal ter wereld. De website die je nu bekijkt werkt met JavaScript, net zoals bijna alle andere websites. Een voordeel van JavaScript is dat je erg makkelijk kan beginnen. JavaScript wordt vooral gebruikt voor webpagina's om logica of animaties toe te voegen, maar je kan het ook gebruiken als server.

JavaScript werkt (meestal) met behulp van zogenoemde "events", waardoor je programma erg makkelijk kan reageren op informatie, zoals bijvoorbeeld een click op een knopje op je website.

JavaScript wordt o.a. gebruikt door Google, Facebook en Twitter op hun websites en het wordt door o.a. Netflix, LinkedIn en NASA gebruikt voor hun servers. Vaak zie je ook dat nieuwere bedrijven JavaScript voor hun servers gebruiken, maar dat hoeft natuurlijk niet altijd.

JavaScript is een handige taal om te leren als je je eigen websites wilt leren maken, of vooral iets wilt doen met het internet. Daar is JavaScript eigenlijk vooral op gebouwd, maar je kan natuurlijk er nog veel meer mee doen.

Voorbeeld

Net zoals in het vorige voorbeeld zal ik een programmaatje maken dat de getalreeks van Fibonacci berekend. Het lijkt wel erg op het voorbeeld van Python, alleen met wat rare tekentjes.

function fibonacci(n) {
    var prev = 0,
        current = 1;

    for (var i = 0; i < (n - 1); i++) {
        var now = current;
        current += prev;
        prev = now;
    }
    return current;
}

console.log(fibonacci(10), fibonacci(20), fibonacci(30));

HTML en CSS

HTML en CSS zijn eigenlijk niet echte programmeertalen, maar het is wel echt belangrijk om te weten wat dit is en hoe het werkt. HTML en CSS worden gebruikt om websites inhoud en uiterlijk te geven. HTML geeft dat aan waar elk type tekst voor staat, denk dan aan bijv. kopjes, linkjes en ook afbeeldingen etc. CSS geeft dan aan hoe dat er allemaal uit moet zien, dus denk aan het lettertype, hoe groot een afbeelding is etc.

Alle websites die je gebruikt bevatten HTML en CSS, en meestal zie je daar helemaal niets van. Maar als je zelf websites wilt gaan maken, dan is het belangrijk dat je weet hoe het werkt.

Voorbeelden

HTML

<DOCTYPE html>
<html>
    <head>
        <title>Dit is de titel van je website</title>
        <style>
        /*Hier staat in de webpagina de CSS die zorgt dat alles er mooi uitziet*/
        </style>
    </head>
    <body>
        <h1>Hier in staat het grootste kopje van je website</h1>
        <h2>Deze is dan weer iets kleiner</h2>
        <p>Dit is normale tekst</p>
        <pre>Dit is computerachtige tekst</pre>
        <script>
          //Hier kan je een script plaatsen waarmee je bijv. dingen kan laten bewegen.
          //Meestal staat tussen <script> en </script> een programmaatje in een andere programeertaal 
        </script>
    </body>
</html>

CSS

CSS is een totaal andere programeertaal, maar het wordt vaak gewoon binnen de HTML toegevoegd tussen <style> en </style>. Het kan er bijv. zo uitzien.

html {
    -webkit-user-select: none;
    -moz-user-select: none;
    -ms-user-select: none;
    user-select: none;
}

pre, code {
  -webkit-user-select: all;
  -moz-user-select: all;
  -ms-user-select: all;
  user-select: all;
  width: 100%;
  word-break: break-all;
}

C++

Als je al denkt, wat een rare naam voor een programmeertaal, dan heb je al helemaal gelijk. Helaas is dit niet het enige moeilijke aan deze programmeertaal. Het is vrij lastig te begrijpen, en om je eigen programma werkend te krijgen moet je vaak nogal wat software installeren.

Maar waarom staat C++ dan op deze lijst? C++ is de programmeertaal die voor veel dingen gebruikt wordt omdat het enorm snel is. Ook is het handig om deze programmeertaal te leren als je écht wilt weten hoe computers werken. Daarom wordt ook vaak deze programeertaal geleerd op universiteiten. Je kan proberen het zelf te gaan leren, maar dat is wel erg lastig. Het is zeker niet onmogenlijk en wel leuk om een dagje uit te proberen, maar weet wel dat ik je gewaarschuwd heb.

Voorbeeld

Net zoals in de voorbeelden hiervoor heb ik een programma gemaakt dat de getallen op de reeks van Fibonacci wilt berekenen, dit is wel een stuk moeilijker te begrijpen.

#include <iostream>;

using namespace std;
int fibonacci(int n){
  int prev = 0, 
      current = 1;

  for (int i = 0; i < (n - 1); i++){
      int now = current;
      current = current + prev;
      prev = now;
    }

  return current; 
}

int main(){
    cout<<fibonacci(10)<<" ";
    cout<<fibonacci(20)<<" ";
    cout<<fibonacci(30)<<" ";
    cout<<endl;
}

Conclusie

Welke programmeertaal je het beste kan leren hangt dus af wat je wilt gaan maken. Als je een website wilt gaan maken, dan is het handig om HTML, CSS en JavaScript te leren (dat klinkt veel maar valt wel mee). Wil je vooral robots maken, of spelen met sensoren? Dan kan je het beste beginnen met Python. Als je een echte uitdaging wilt hebben, of vooral wilt weten hoe computers werken dan kan je ook nog wel C++ gaan leren. Maar dan moet je het wel echt durven.


Credits