Is mijn iPhone gehacked?
Bagus Hernawan

Is mijn iPhone gehackt?

Stel je iPhone is nu even traag of hij doet dingen die je nu niet verwacht. Is hij dan gehackt? Wat kan je doen als je iPhone toch wel gehackt is?

Je iPhone of iPad is waarschijnlijk niet gehackt. iPhones zijn heel veilig en hebben een reputatie dat ze niet gehackt kunnen worden. Maar alle software kan natuurlijk gehackt worden, dus in sommige (specifieke) gevallen kan je iPhone gehackt zijn.

Hoe kan ik herkennen of mijn iPhone gehackt is?

Het is lastig om uit te lezen of je iPhone gehackt is. Er zijn misschien wel apps in de App Store die claimen dat ze dat kunnen doen, maar dat heeft Apple onmogelijk gemaakt, want als je kan zien of iemand gehackt is, dan kan je die persoon natuurlijk ook zelf hacken.

Het is mogelijk dat jouw iPhone gehackt als één of meerdere van deze dingen gebeuren.

  • Er worden apps gedownload, zonder dat je dat zelf deed
  • Er wordt gebeld, gesms't of ge-emaild, zonder dat je dat zelf deed
  • Er gebeuren acties op het scherm van je iPhone zonder dat je dat zelf doet

Sommige van deze opties kunnen ook gebeuren zonder dat jouw iPhone gehackt is, daarover later meer. Maar als dit soort dingen gebeuren dan zou je goed moeten opletten of je een van die situaties zoals hieronder is beschreven is gebeurd.

Hoe kan een iPhone gehackt worden?

Er zijn natuurlijk miljoenen manieren waarop je iPhone gehackt kan worden, maar er zijn maar een aantal gevallen waarbij je echt moet opletten dat je niet zo gehackt wordt.

Als je iPhone gejailbreaked is

Er zijn mensen die extra functionaliteit willen toevoegen aan hun iPhone, dat staat Apple niet zomaar toe. Daarom als je extra opties aan je iPhone wilt toevoegen, dan zal je het moeten Jailbreaken. Hierdoor kan je allemaal dingen aanpassen, maar de kans dat je dan gehackt wordt is echt vele malen groter.

Dit komt omdat je dan software op je iPhone kan installeren die niet gecontroleerd is door Apple. Dat is een risico, want dan kan iemand dus stieken geheime software installeren die bijvoorbeeld al je foto's steelt.

Als je geen idee hebt wat "Jailbreaken" is, dan is dit niet van toepassing op je iPhone, want dit installeren gaat niet zo gemakkelijk als het installeren van een app uit de App Store.

Als je op een link hebt geklikt die je niet kan vertrouwen

Soms, maar dan dan ook echt soms, kan het zijn dat je op een link klikt waardoor je iPhone gehackt kan worden. Dit gebeurd bijna nooit, maar het risico bestaat altijd. Je moet je pas zorgen maken dat je op zo'n onbetrouwbare link hebt geklikt, als je iets op het internet hebt geopent van een email-adres of telefoonnummer dat je niet kent.

Stel je bent bang dat je dat toevallig toch hebt gedaan, dan is het aan te raden dat je updatet naar die nieuwe versie van iOS (dat kan je doen bij Instellingen onder de optie Algemeen en dan Software Update). Lees meer wat je kan doen als jouw iPhone gehackt is op het einde van dit artikel.

Onbetrouwbaar WiFi netwerk

Als je in Nederland bent of misschien in het buitenland, dan is het heel onverstandig als je verbind met gratis WiFi. Dit komt namelijk omdat iedereen die dan met hetzelfde onbetrouwbare WiFi netwerk is verbonden, dan mogenlijk al je internet gebruik kan zien.

Zo kunnen ze dan je wachtwoorden achterhalen, maar soms kunnen ze zelfs ook webistes aanpassen en ervoor zorgen dat je dan op een of andere manier een virus download.

Meestal is het niet het geval dat ze dan je iPhone hacken, maar het kan wel dat ze dan mogenlijk je bankgegevens kunnen bekijken, of je wachtwoorden kunnen achterhalen. Verbind daarom nooit met een onbeveiligd WiFi netwerk!

Als je toch verbonden bent geweest met een onbetrouwbaar WiFi netwerk, dan is het aan te raden om je wachtwoorden opnieuw in te stellen.

Onbetrouwbaar (gratis) wifi

Onbetrouwbare opladers

iPhone oplader
Dit is misschien een hele aparte manier om gehackt te worden, maar is heel goed mogelijk dat sommige publieke opladers niet te vertrouwen zijn. Hierdoor zouden ze dan mogelijk je foto's, contacten en nog meer kunnen stelen.

Probeer daarom nooit te verbinden met opladers die je zomaar vindt, en koop altijd alleen maar door Apple gemaakte of gecertificeerde opladers. Je kan een veilige Apple opladers vinden bij bol.com (aff.).

Wanneer ben je niet gehackt?

Soms kan je bang zijn dat je gehackt bent, maar dan is het gewoon een fout in de software of dan begint je iPhone oud te worden. Hieronder staan een aantal van de vele mogelijke situaties waarbij je iPhone vrijwel zeker niet gehackt is.

Als je een app hebt gedownload uit de App Store

Alle apps uit de App Store worden uitvoerig gecontroleerd door Apple. Hierdoor is het vrijwel onmogelijk dat je gehackt bent door een App uit de App Store.

Het kan wel zijn dat je sommige apps heel veel toestemmingen geeft om je gegevens te bekijken. Zo hoort een App die je zaklamp aanzet geen toestemming te hebben tot je locatie. Je kan er dan voor kiezen om, of de App te verwijderen, of om de toestemmingen van de App aan te passen in Instellingen.

Als je zomaar e-mails verstuurd

Het is meestal veel logischer dat als er e-mails worden verstuurd, waartoe jij geen toestemming hebt gegeven, dat dat dan alleen je e-mail account is gehackt. Dat is voor hackers namelijk veel makkelijker te hacken dan je iPhone.

In dit soort gevallen is het aan te raden om je wachtwoord zo snel mogelijk te veranderen.

Als er allemaal dingen op het scherm gebeuren die jij niet aanklikt

Soms worden er allemaal dingen op je scherm aangeklikt terwijl jij dat niet zelf doet. Is je iPhone dan gehackt? Waarschijnlijk niet, de kans is veel groter dat dan je scherm stuk is, of dat er wat water in jouw iPhone zit. Je kan dan je iPhone laten maken of een nieuwe iPhone kopen bij bijvoorbeeld MediaMarkt (aff.).

Je moet pas echt bezorgd zijn dat je iPhone is gehackt als je echt doelgerichte acties ziet gebeuren op je iPhone.

Wat te doen als je gehackt bent?

Je kan zelf een aantal instellingen aanpassen om het de hackers lastig te maken, maar eigenlijk is er voor de rest niets wat je echt kan doen.

Daarom is het handig om, als je bang bent dat je gehackt bent, dan naar een Apple Store te gaan. Er zijn Apple Stores in Haarlem, Amsterdam en Den Haag. Hier kunnen ze je makkelijk helpen met het kijken naar een oplossing, waarbij je niet per se al jouw gegevens verliest.


Credits