Wat heb je allemaal nodig voor je Raspberry Pi?
Benjamin Nelan

Welke Raspberry Pi? - Wat heb je nodig? - 2019 Update

Wel leuk en aardig een Raspberry Pi, maar wat heb je nu eigenlijk nodig? Er is natuurlijk zoveel verschillende informatie, dat ik maar heb besloten alles bij elkaar te zetten, zodat je makkelijk kan vinden wat je nodig hebt om je avontuur met je Raspberry Pi te beginnen.

Raspberry Pi: Welke versie?

Als je nu voor het eerst een Raspberry Pi wilt kopen dan is het super verwarrend om al die versies door elkaar te zien. Een Raspberry Pi Zero, is totaal anders dan een Raspberry Pi 4, welke zou je dan nu moeten kopen?

Er zijn 3 belangrijke categrorieën Raspberry Pi's, als eerste heb je de kleine Raspberry Pi Zero, daarna de kleine, maar toch iets grotere Raspberry Pi Model A en als laatste de Raspberry Pi Model B. Wat zijn de verschillen en waarvoor zijn ze bedoeld?

Raspberry Pi Model B

Raspberry Pi (4) Model B

Dit is de meest bekende type Raspberry Pi, daarom is het ook zeker aangeraden dat als je voor het eerst een Raspberry Pi koopt, dat je dan begint met dit type. Dit is over het algemeen het snelste en duurste type, maar als voordeel heeft het dat het meeste wat je nodig hebt al is ingebouwd. Zo is WiFi en Bluetooth al ingebouwd, zijn de GPIO pinnen (voor als je sensoren of motortjes wilt aansluiten) al eraan gesoldeerd en kan je gebruik maken van een aantal USB poorten.

Om de aantal jaar wordt er een nieuwer model van dit type Raspberry Pi uitgebracht, die is dan sneller dan de oudere modellen en kan meestal nog meer taken uitvoeren. Het laatste model dat van deze Raspberry Pi is uitgebracht is de Raspberry Pi 4. Dit is de eerst Raspberry Pi die gebruikt maakt van USB 3 (een snellere versie van USB). Daarnaast krijgt deze versie van de Raspberry Pi stroom in een USB C poort, i.p.v. de oude vertrouwde MicroUSB poort. Meer informatie over hoe de Raspberry Pi stroom krijgt staat verder in dit artikel.

Je kan meer te weten komen over de Raspberry Pi 4 Model B op bol.com (aff.).

Raspberry Pi Model A

Raspberry Pi (3) Model A(+)
De Raspberry Pi Model A is eigenlijk het net iets kleinere broertje van het type B. Het heeft daarom ook maar 1 USB poort i.p.v. 4. Dat kan problemen opleveren, want je kan nu niet zonder dongle een muis en een toetsenbord aansluiten. Voor de rest kan je er bijna hetzelfde mee doen als met een Model B.

Het laatste Model A dat is uitgebracht is de Raspberry Pi 3 Model A+, deze is dus relatief nieuw, maar het maakt toch gebruik van iets oudere technologie dan de Raspberry Pi 4.

Je kan meer te weten komen over de Raspberry Pi 3 Model A op bol.com (aff.).

Raspberry Pi Zero

Dit is de meest aparte Raspberry Pi. Hij is meestal super goedkoop (je kan er al eentje krijgen vanaf €5) en hij is echt minuscule. Ook zijn de GPIO poorten (voor sensoren en motortjes) niet eraan gesoldeerd, dus dat zal je helemaal zelf moeten doen. Daarnaast is er maar 1 vrije MicroUSB poort, dus je kan niet eens een toetsenbord of een muis zomaar aansluiten. Natuurlijk is er ook geen HDMI poort, maar natuurlijk een MicroHDMI poort, dus aansluiten op je TV gaat ook niet gemakkelijk.

Raspberry Pi Zero

Dit type Raspberry Pi wordt vaak gebruikt in projecten waar heel weinig ruimte beschikbaar is, en ook niet zo'n snel computertje nodig is. Daar is hij ook heel handig voor, want doordat het zo klein is kost het helemaal geen moeite om het ergens tussen te proppen.

Van dit type Raspberry Pi zijn twee versies, een versie met WiFi (de Raspberry Pi Zero W) en een versie zonder (de gewone Raspberry Pi Zero). Zoals je natuurlijk kan verwachten is de versie zonder WiFi een stuk goedkoper, maar het kan natuurlijk een probleem zijn dat je niet alles erop kan installeren wat je nodig hebt.

Kom meer te weten over de Raspberry Pi Zero W of de Raspberry Pi Zero bij SOSsolutions.

Welk type is voor jou?

Zoals je misschien al hebt gelezen is er relatief veel verschil tussen de verschillende Raspberry Pi's. Daarom zou ik aanraden dat je als beginner juist gaat voor het nieuwste model van de Model B reeks (in dit geval de Raspberry Pi 4 Model B), want dit is het makkelijkste model om mee te beginnen en daarnaast heeft het veel van de benodigdheden ingebouwd. Ook is dit het beste type Pi als je een Media Center hiermee wilt bouwen, dus als je bijvoorbeeld je tv "smart" wilt maken.

Stel een Raspberry Pi Model B is juist te groot voor je eigen project, maar je hebt toch wel een aardig snel computertje nodig, dan zou ik gaan voor de nieuwste versie van de Raspberry Pi Model A (in dit geval de Raspberry Pi 3 Model A+). Deze kan bijna alles wat zijn grotere broertje ook kan, maar het is toch net iets kleiner.

Als laatste heb je natuurlijk nog de kleinste Raspberry Pi Zero, deze zou ik alleen aanraden om te kopen als je een project/idee hebt waarbij je erg weinig ruimte hebt. Soms wordt gedacht dat dit juist het ideale type Raspberry Pi is omdat hij zo goedkoop is, maar uiteindelijk als je dit type wilt gaan gebruiken dan moet je veel meer accessoires erbij kopen dan dat je hoeft te kopen bij de andere types. Als je dit type Raspberry Pi wilt kopen, dan zou ik zeker aanraden om de versie met WiFi (de Raspberry Pi Zero W) te kopen, want die versie is voor maar een paar euro meer veel makkelijker in te stellen.

Accessoires: Wat heb je nog meer nodig?

Oké je hebt nu (als het goed is) jouw ideale type Raspberry Pi gevonden, maar je hebt vrijwel altijd nog een aantal extra onderdelen nodig voordat je het werkend kan krijgen. Zo is het zeker aan te raden om een case te kopen, en een aantal dongles zijn ook nog aan te raden...

MicroSD

MicroSD
Je moet natuurlijk de software van de Raspberry Pi ergens op installeren en de Raspberry Pi heeft zelf geen opslag. Dus je hebt ook nog een MicroSD kaart nodig die je dan in je Raspberry Pi kan doen. Het is aan te raden dat je er eentje koopt met een minimale opslag van 16 Gb (hoewel 8 Gb ook wel kan werken hoor).

Vind MicroSD kaarten op bol.com (aff.).

Cases

Raspberry Pi (3 Model B) Case
Alle Raspberry Pi's zijn gewoon een aantal computeronderdelen zonder ook maar enige bescherming er omheen. Persoonlijk vind ik het er altijd een beetje gevaarlijk uit zien als al die chips en pinnen zo open in de lucht staan, daarom raad ik altijd aan om een hoesje te kopen. Zelf heb ik de officiele behuizing voor de Raspbery Pi gekocht, dat deed ik omdat ik dacht dat die er het mooist uitzien, en ook de gehele Raspberry Pi beschermen.

Vind Cases voor de Raspberry Pi op bol.com (aff.).

Stroomvoorziening

Het is natuurlijk logisch dat je Pi stroom nodig heeft, en de meeste versies maken gebruik van een MicroUSB poort. Je zou dus denken dat je gewoon een oude telefoonoplader kan gebruiken om je Rasperry Pi van stroom te voorzien. Maar dat is eigenlijk niet echt een goed idee. Het is namelijk zo dat veel telefoonopladers de Pi niet genoeg stroom kunnen leveren.

Daarom zou ik altijd aanraden om een speciale MicroUSB kabel te kopen die je Raspberry Pi minimaal van 2 ampère kan voorzien. Zelf zou ik daarom geruik maken van bijvoorbeeld deze oplader op bol.com (aff.).

Zoek je stroomvoorziening voor de Raspberry Pi 4? Dan moet je juist een USB C oplader kiezen, ook voor dit type geld dat je niet zomaar een oplader moet gebruiken. Daarom raad ik gewoon de standaard oplader aan, deze kan je kopen bij KiwiElectronics.

Ethernet Kabel
Ethernet

Je kan er voor kiezen om de Raspberry Pi Model B aan te sluiten via Ethernet met het internet, dan heb je sneller en stabieler internet. Dat kan bijvoorbeeld handig zijn als je jouw Raspberry Pi wilt gaan gebruiken als een mediacenter of als een advertentieblocker.

Je kan meer Ethernetkabels vinden op bol.com (aff.).

HDMI

Om je Raspberry Pi op je computerscherm/TV aan te sluiten heb je natuurlijk ook nog een HDMI kabel nodig. Je kan HDMI-kabels gemakkelijk vinden op bol.com (aff.).

Dongles

Nu het laatste en misschien wel meest vervelende onderdeel van het kopen van een Raspberry Pi. Dongels. Je hebt ze nou eenmaal nodig. Hieronder heb ik een overzicht van Dongles die je vaak nodig hebt, en bij welk type je (meestal) moet gebruiken.

MicroHDMI of MiniHDMI

Er zijn een aantal Raspberry Pi's die MicroHDMI of MiniHDMI gebruiken i.p.v. normale HDMI. Als je dan een Raspberry Pi wilt aansluiten op je scherm dan zal je toch wel echt een dongle moeten gebruiken. Deze Dongle moet je gebruiken als je de volgende types Raspberry Pi hebt:

  • Raspberry Pi 4
  • Raspberry Pi Zero
  • Raspberry Pi Zero W

Als tip zou ik deze MicroHDMI dongle gebruiken voor de Raspberry Pi 4 (aff.), of deze MiniHDMI dongle voor de Raspberry Pi Zero (W) (aff.) van bol.com.

MicroUSB naar USB

MicroUSB naar USB
Dit is een dongle die je niet vaak nodig hebt, maar bij de Raspberry Pi Zero (W) is de enige vrije USB poort ook nog eens MicroUSB. Super onhandig, dus als je een toestenbord wilt aansluiten dan heb je een MicroUSB naar USB omzetter nodig. Als je een voorbeeld zou willen hebben van een omzetkabel, dan kan je bijvoorbeeld deze kopen op bol.com (aff.).

USB Hub

Voor de Raspberry Pi Zero heb je natuurlijk maar 1 (vrije) MicroUSBpoort, dus zelfs als je gebruik maakt van een Dongle dan kan je geen toetsenbord en muis aansluiten. Je zou er dus voor kunnen kiezen om een USB hub te kopen zodat je alsnog beide tegelijk kan aansluiten. Let wel op dat als je er een koopt dat je dan een Powered USB Hub koopt, want de Raspberry Pi Zero (W) kan zelf niet genoeg stroom leveren voor én een toetsenbord én een muis.

Je zou bijvoorbeeld deze USB hub kunnen kopen op bol.com (aff.).

HDMI naar VGA

Een aantal computerschermen (meestal de wat oudere) hebben geen HDMI aansluiting, dus als je dan een Raspberry Pi wilt aansluiten dan heb je ook nog een HDMI naar VGA dongle nodig (en natuurlijk een VGA kabel).

Je kan HDMI naar VGA kabels vinden op bol.com (aff.).

Conclusie

Je hebt dus voor een Raspberry Pi heel wat onderdelen nodig. Maar stel je hebt helemaal geen zin om over deze dingen na te denken, dan kan je altijd nog gewoon een Raspberry Pi starterpack kopen, waar dan alles in zit wat je nodig hebt.


Credits