Raspberry Pi Zero W
Harrison Broadbent

Welke Raspberry Pi heb ik?

Tegenwoordig zijn er veel verschillende versies van de maar al te bekende Raspberry Pi, het is erg makkelijk om te vergeten welke versie je hebt. Om het maar wat makkelijker voor je te maken hebben we een handige guide geschreven.

Tip: als je een nieuwe Raspberry Pi wilt kopen, dan kan je goed beginnen bij bol.com (aff.).

Zoeken op de Pi zelf

Dat lijkt natuurlijk logisch, maar soms moet je goed zoeken. Natuurlijk staat de versie op verschillende plaatsen bij de verschillende versies.

Raspberry Pi Zero

Bij de kleine Raspberry Pi Zero moet je op de achterkant kijken welke versie je hebt. Er zijn twee verschillende versies, de Raspberry Pi Zero en de Raspberry Pi Zero W. De laatste versie heeft ook nog Wifi en Bluetooth ingebouwd.

Raspberry Pi Zero W
Zoals je kan zien is dit de Raspberry Pi Zero W

Raspberry Pi Model A

Er zijn veel oudere Raspberry Pi's die dit type zijn. Op dit type Raspberry Pi is de informatie op de bovenkant te vinden.

Raspberry Pi Model A+
Zoals je ziet is het typenummer op de bovenkant te vinden

 

Raspberry Pi Model B

De kans is het grootst dat je deze versie hebt, hierbij staat het versie nummer en type op de bovenkant van de Raspberry Pi.

Raspberry Pi Model B
Dit is een Raspberry Pi Model B, hier staat aan de bovenkant het type- en versienummer

Geavanceerd: via de Command Line

Soms zit je Raspberry Pi vast aan een project, of is hij alleen verbonden met het internet. Dan kan je er natuurlijk niet makkelijk naar toe lopen om te kijken welke versie je hebt.

Stap 1: Open de Command Line

Meestal doe je dit met behulp van SSH, maar je kan ook bij de Command Line komen als je Raspberry Pi is aangesloten op een scherm. Klik op het command line logo, of verbind door in de command line op Windows of Mac dit in te typen: pi@raspberrypi.local.

Als je niet precies weet wat je doet, dan kan je ook nog ons artikel lezen over het verbinden met een Raspberry Pi over SSH.

Nu je bent verbonden zijn er twee mogelijkheden om het versie nummer van je Raspberry Pi te vinden.

Stap 2: Pinout

Nu je in de Command Line van de Raspberry Pi bent kan je makkelijk het type van je Pi te weten komen met behulp van het volgende command: pinout. Hieronder staan twee voorbeelden van wat bijvoorbeeld een antwoord kan zijn op je commando.

Pinout op Raspberry Pi 3
Raspberry Pi 3B.
Pinout op de Raspberry Pi Zero W
Raspberry Pi Zero

Soms kan het voorkomen dat het wat langer duurt voordat het command wordt uitgevoerd, hierbij is vooral sprake bij oudere modellen of de kleine Raspberry Pi Zero.

Alternatieve Stap 2: Model Informatie

Er is ook nog een andere manier, je kan in de nieuwere versies van Raspbian een bestand uitlezen dat het model opslaat. Dit kan je uitlezen met de volgende command.

cat /proc/device-tree/model

Dan krijg je als output iets van het volgende:

Raspberry Pi Zero W Rev 1.1

Maar dit is natuurlijk afhankelijk van welk type je hebt :).


Credits

Op deze pagina is gebruik gemaakt van afbeeldingen van: