Welke browsers zijn er?
Benjamin Dada - Unsplash

Welke browsers zijn er?

Er zijn veel veschillende browsers, ze kunnen je allemaal helpen het internet te gebruiken. Maar welke browsers zijn er eigenlijk allemaal? Hieronder heb ik een lijstje gemaakt van de meest gebruikte en bekende browsers.

NaamOntwikkelaarMarktaandeel
ChromeGoogle55%
SafariApple26%
FirefoxMozilla5%
EdgeMicrosoft4%
Internet ExplorerMicrosoft3%
OperaOpera Software1%

Gegevens van Statcounter, browsergebruik in Nederland (Eng.).

Chrome

Chrome logo
Dit is de meest gebruikte browser in (vrijwel) elk land in de wereld. Chrome is gemaakt door Google en heet ook eigenlijk Google Chrome. Al jaren is Google Chrome de meest gebruikte browser ter wereld. Het heeft als voordeel dat het snel is en er duidelijk uitziet.

Chrome heeft veel functies die je vaak gebruikt, zo kan Chrome al je wachtwoorden opslaan, maar je kan ook extensies installen op Chrome. Als je dan bijvoorbeeld extra functionaliteiten wilt toevoegen dan kan je dat heel makkelijk doen. Zo kan je met Chrome extensies heel makkelijk advertenties blokkeren, of je kan elke website een donkere modus geven.

Er zijn natuurlijk ook nadelen aan Chrome. Zo is het ten eerste gemaakt door Google, dus je moet accepteren dat ze mogelijk veel van je gegevens kunnen zien. Daarnaast is Chrome best wel een zwaar programma voor een computer, dus als je een trage computer of laptop hebt dan is Chrome niet altijd aan te raden.

Je kan Chrome gratis downloaden via Google voor Windows, Mac en Linux. Je kan daarnaast ook Google Chrome downloaden in de App Store (voor iPhone en iPad) of je kan Google Chrome downloaden in de Play Store (voor Android).

Safari

Safari logo
Natuurlijk heeft Apple ook een eigen browser. Deze browser kan je alleen gebruiken op Apple producten zoals een iPhone, iPad of iMac. Op (vrijwel) alle apparaten van Apple is Safari automatisch geïnstalleerd. Net zoals Chrome is Safari een snelle browser en het is de meest gebruikte browser op Apple producten.

Safari heeft niet alle functies die Chrome heeft. Zo heeft Safari niet altijd de laatste web-technologieën, maar het is wel een hele stabiele browser. Net zoals bij Chrome kan je extensies toevoegen aan Safari (op de computer, niet op jouw iPhone). Al heeft Chrome er wel wat meer.

Een voordeel van Safari is dat het een heel licht programma is. Maar als je Safari op je computer gebruikt dan is het niet extreem snel. Daarnaast is Safari toch wat lastiger te gebruiken dan Google Chrome. Maar de programmeurs van Apple hebben wel ervoor gezorgd dat Safari jouw privacy goed beschermt.

Safari staat standaard geïnstalleerd op alle Apple producten, Windows-computers en Android-smartphones worden niet ondersteund.

Firefox

Firefox logo
Firefox was één van de meest gebruikte browsers, maar de afgelopen tijd maken steeds minder mensen gebruik van Firefox. Dat wil niet zeggen dat Firefox geen goede browser is. Firefox is één van de beste browsers en na de laatste updates misschien ook nog wel één van de snelste.

Firefox is al jaren oud, maar in de afgelopen maanden zijn ze zich meer gaan specialiseren. De laatste versies van Firefox hebben extra beveiliging en privacy-bescherming ingebouwd. Hierdoor kan je niet zomaar gevolgd worden door trackers van Google en Facebook. Je hebt dus geen last van die irritante advertenties, nadat je één keer hebt gezocht naar een vakantie.

Firefox heeft wel een aantal problemen. Zo kan het zijn dat een aantal websites niet goed werken, dit komt omdat veel webontwikkerlaars niet testen op Firefox. Maar er zijn veel mensen die aanraden om juist Firefox te gebruiken, omdat anders Google zou kunnen bepalen welke functies wel en niet aan het internet worden toegevoegd.

Je kan Firefox downloaden via Mozilla voor Windows, Mac en Linux. Daarnaast kan je Firefox downloaden in de App Store (voor iPhone en iPad) of je kan Firefox downloaden in de Play Store (voor Android).

Edge

Edge logo
Ook Microsoft heeft een eigen browser gemaakt. Deze browser, Microsoft Edge, staat standaard geïnstalleerd op alle Windows-computers. Dus wanneer je Chrome downloadt, dan maak je gebruik van deze browser!

Edge wordt vrijwel niet gebruikt, maar het is wel een prima browser. Alhoewel Bing standaard staat ingesteld als zoekmachine, werkt het voor de rest prima. Uit sommige onderzoeken blijkt zelfs dat Egde sneller is en minder batterij gebruikt (op een laptop) dan browsers zoals Firefox en Chrome.

Maar dit betekent niet dat Egde een prettige browser is om te gebruiken. Edge is onduidelijk en je kan weinig extensies installeren. Daarnaast wordt het ook door vrijwel niemand gebruikt. Al kan je nu wel een nieuwe versie van Edge downloaden die op Chromium (de publieke versie van Chrome) is gebaseerd.

Je kan de laatste versie van Edge downloaden via Microsoft voor Windows en macOS. Daarnaast kan je ook de laatste versie van Edge downloaden in de App Store (voor iPhone en iPad) of je kan de laatste versie van Edge downloaden in de Play Store (voor Android).

Internet Explorer

Internet Explorer logo
Vrijwel iedereen heeft in zijn leven wel eens Internet Explorer gebruikt. Dit is natuurlijk de standaard browser die met Windows mee komt. Maar de afgelopen tijd wordt Internet Explorer vrijwel niet gebruikt.

Internet Explorer wordt vrijwel niet gebruikt omdat het zo traag is. Hierdoor duurt het veel langer om webpagina's te laden dan in de laatste versies van bijvoorbeeld Google Chrome. Daarnaast is Internet Explorer totaal onveilig. Hierdoor wordt het streng afgeraden om Internet Explorer nog te gebruiken.

Vaak als mensen nog Internet Explorer gebruiken dan doen ze dit omdat het nodig is voor een specifieke applicatie. Zo hebben veel bedrijven nog oude software die alleen werkt met Internet Explorer.

Je kan Internet Explorer vinden op alle Windows-computers, daar is het standaard op geïnstalleerd.

Opera

Opera logo
Opera is een browser die niet zo vaak gebruikt wordt (het wordt maar gebruikt door 1% van de internet gebruikers!). Maar dat betekent niet dat Opera een slechte browser is. Dat zeker niet.

Opera is gebaseerd op de publieke versie van Google Chrome (Chromium). Daarom is het heel snel en lijkt het ook op Chrome. Je kan daarom vrijwel alles doen op Opera wat je ook met Google Chrome kan. Er zijn wel wat extra functies ingebouwd, zoals een VPN of reclameblokkering.

Je kan Opera downloaden vanaf de Opera website voor Windows, Mac en Linux. Je kan daarnaast ook Opera downloaden in de Play Store (voor Android). Er is ook een special Opera Touch versie voor iOS en Android.


Credits

  • Feature foto van Benjamin Dada via Unsplash
  • Chrome is een handelsmerk van Google LLC.
  • Safari is een handelsmerk van Apple Inc.
  • Het Firefox logo is een handelsmerk van de Mozilla Foundation in de V.S. en andere landen.
  • Alle andere handelsmerken zijn eigendom van hun respecitieve eigenaars.