Heb je een VPN nodig?
Petter Lagson - Unsplash

Heb je een VPN nodig?

Vaak hoor je dat een VPN nodig is om ervoor te zorgen dat jouw internet niet door anderen gezien kan worden. Maar door nieuwe technieken zoals HTTPS zijn jouw verbindingen al beveiligd. Dus heb je dan wel een VPN nodig?

Niet iedereen heeft een VPN nodig. Een VPN zorgt meestal niet voor betere beveiliging als je gebruik maakt van moderne websites. Een VPN is juist wel handig als je gebruik wilt maken van content die alleen beschikbaar is in specifieke landen. Zo kan je bepaalde Netflix series wel kijken met een VPN.

"Betere beveiliging"

Meestal wordt verteld dat een VPN voor betere beveiliging zorgt. Dit zou zijn omdat al jouw data over een beveiligde verbinding wordt gestuurd. Maar vrijwel alle moderne websites en apps gebruiken hier al een eigen technologie voor, namelijk HTTPS. Ook deze website gebruikt HTTPS en met deze technologie kunnen hackers alleen zien welke domeinnamen je gebruikt. Een VPN zorgt dus niet voor betere beveiliging, want je maakt (meestal) al gebruik van zo eenzelfde soort beveiliging.

Als je dus gebruik wilt maken van bijvoorbeeld internetbankieren en je maakt gebruik van een onbeveiligd netwerk, dan is het enige wat je moet doen kijken of het slotje te zien is in de browser. Als je gebruik zou maken van een app, dan is de verbinding al beveiligd.

"Meer privacy"

Een VPN zou ook zorgen voor meer privacy. Dat is gedeeltelijk waar. Als je gebruik maakt van een VPN, dan wordt het voor websites onmogelijk om jouw werkelijke IP-adress te vinden. Hierdoor heb je wel iets meer privacy. Maar veel websites maken ook gebruik van cookies. Deze cookies volgen je nog steeds op het internet, of je nou gebruik maakt van een VPN of niet.

Daarnaast zou een VPN ervoor zorgen dat je internetprovider niet meer zou kunnen zien op welke websites jij zit. Dat kunnen VPN's inderdaad. Maar i.p.v. jouw internetprovider kunnen zij nu zien welke websites jij gebruikt. Hoewel zij kunnen beloven dat ze dat niet doen, kan jij nooit weten wat zij met jouw data doen. Dus een VPN beschermt jouw privacy maar iets beter.

Waarvoor is een VPN dan wel goed?

Het kan alsnog heel handig zijn om een VPN te gebruiken. Als je bijvoorbeeld films of series wilt bekijken die in Nederland niet beschikbaar zijn, dan kan je een VPN gebruiken zodat streaming sites denken dat je in een ander land zit.

Daarnaast zou je een VPN ook kunnen gebruiken om bijvoorbeeld illegaal films te downloaden. Als bedrijven namelijk achter het IP-adres komen die iets heeft gedownload, dan zien ze het IP-adres van jouw VPN, dus dan weten ze niets over jou.

Het is ook mogelijk om met een VPN content te bekijken die geblokkeerd is in een land. Landen zoals China, India en Turkije kunnen nog wel eens bepaalde websites blokkeren, met een VPN kan je alsnog gebruik maken van deze websites.

Als laatste is het ook handig om een VPN te gebruiken als je niet wilt dat mogelijke hackers kunnen zien welke domeinnamen je bezoekt. Dit is meestal niet nodig, want hackers kunnen alleen zien dat je bijvoorbeeld gebruik maakt van YouTube, niet welke video.

Conclusie

Heb je dus een VPN nodig? Waarschijnlijk niet. Maar als je graag films en series uit het buitenland wilt bekijken, illegaal films wilt downloaden, geblokkeerde content wilt bekijken of domeinnamen wilt verbergen dan is een VPN aan te raden. Persoonlijk raad ik NordVPN aan, op de website van NordVPN (aff.) kan je meer te weten komen over hun VPN service.

Als je nog meer te weten wilt komen over VPN's, dan raad ik je aan om deze video van Tom Scott te bekijken.Credits