Hoe kan ik het beste mijn WiFi beveiligen?
Misha Feshchak - Unsplash

Hoe kan ik het beste mijn WiFi beveiligen?

Alles wat je thuis op het internet doet gaat over jouw WiFi netwerk. Als hackers toegang tot jouw WiFi netwerk zouden kunnen krijgen dan kunnen ze niet alleen zien wat je op het internet doet, dan kunnen ze ook makkelijk jouw gegevens op jouw apparaten uitlezen. Daarom is het belangrijk om de volgende stappen te doen als je jouw WiFi netwerk gaat beveiligen:

1. Stel een wachtwoord in

Het is belangrijk dat jouw WiFi netwerk beveiligd is met een wachtwoord. Het is belangrijk dat je niet het standaard wachtwoord van de router (het WiFi-punt) gebruikt, het is namelijk mogelijk dat hackers deze kunnen achterhalen en alsnog op jouw netwerk kunnen.

Als je een wachtwoord bedenkt dan is het belangrijk dat je hoofdletters, normale letters, cijfers en speciale tekens gebruikt. Dit zorgt ervoor dat het veel lastiger is om ongewenst toegang te krijgen tot jouw internet. Het is ook aan te raden om een wachtwoord van minstens 12 tekens te gebruiken.

Bij sommige routers is het mogelijk dat je kan kiezen tussen verschillende beveiligingen, zoals WEP, WPA, WPA2 of WPA2 Enterprise. Ik raad je aan om dan te kiezen voor WPA2, deze is heel veilig en vrijwel alle apparaten werken hiermee.

Om het wachtwoord van jouw WiFi netwerk aan te passen, moet je inloggen op een router. Het is belangrijk dat je ook die login van jouw router aanpast. Anders kan iedereen op jouw netwerk zomaar het WiFi wachtwoord aanpassen of jou van het netwerk gooien!

2. Verander de netwerknaam

Vaak als je een WiFi netwerk instelt dan heeft het de naam van het netwerk een standaardnaam. Denk bijvoorbeeld aan: "Ziggo-abcde", "Asus" of "Netgear". Als hackers die naam zien, dan kunnen ze specifieke fouten in de software van de routers gebruiken, of kunnen ze proberen het te hacken met standaard wachtwoorden. Hierdoor is het aan te raden om jouw netwerknaam aan te passen.

Zorg ervoor dat jouw netwerknaam geen gevoelige informatie bevat, zoals jouw volledige naam, achternaam of adres.

3. Maak een gastnetwerk

Veel nieuwe WiFi routers hebben tegenwoordig de mogelijkheid om een apart gastnetwerk te maken. Als iemand dan graag bij jou thuis op het WiFi wilt, dan kan je dus ze laten verbinden met het aparte gastnetwerk. Het is zeker aan te raden om dit te doen, want het is anders mogelijk dat jouw gasten jouw apparaten kunnen hacken. Je zou kunnen denken dat jouw gasten dat nooit doen, maar als gasten een gehackt apparaat hebben dan kunnen andere hackers alsnog jouw gegevens stelen.

Als je een gastnetwerk maakt, zorg er dan wel voor dat je er een wachtwoord opzet. Anders kunnen mensen zomaar verbinding maken over jouw internet verbinding en kan jouw internet vertraagd worden.

4. Zorg ervoor dat jouw netwerknaam zichtbaar is

Sommige websites raden aan om jouw netwerknaam te verbergen. Dit klinkt als een goede oplossing, als hackers jouw netwerknaam niet weten dan kunnen ze het natuurlijk niet hacken. Maar als jouw netwerknaam niet zichtbaar is dan moeten jouw apparaten steeds zoeken naar dat netwerk.

Dit geeft hackers de mogelijkheid om een nep WiFi netwerk op te zetten, waar jouw smartphone dan automatisch mee verbind. Dit kan overal gebeuren. Om ervoor te zorgen dat je dit risico niet loopt, is het dus aan te raden om ervoor te zorgen dat jouw netwerk naam zichtbaar is.

Een netwerknaam is zichtbaar als jouw smartphone bij WiFi netwerken jouw netwerknaam herkent. Verborgen netwerken kan je dus niet zien in dit lijstje.

5. Update de software van de router

Jouw WiFi router maakt ook gebruik van software, deze is gemaakt door de maker van jouw WiFi router. Als zij te horen krijgen dat er een fout in hun software zit en jij dus gehackt kan worden dan maken zij een update. Het is belangrijk dat je deze installeert zodat je veilig bent.

Een router

6. Zet WPS uit

WPS zorgt ervoor dat je makkelijker met jouw netwerk kan verbinden. Het stelt een pincode in waarmee je dan met jouw netwerk kan verbinden. Maar deze pincode is veel makkelijker te kraken dan jouw wachtwoord. Als jouw router deze instelling heeft, zorg er dan voor dat het uit staat.

Nieuwere WiFi routers hebben meestal geen WPS meer, dus als je deze instelling niet kan vinden dan heb je het niet.

7. Stel andere DNS-servers in

DNS-servers zorgen ervoor dat website adressen, zoals bijvoorbeeld google.com worden omgezet in "digitale adressen". Als je dus gebruikt maakt van een onbetrouwbare DNS-server, dan kunnen hackers of internet providers zien wat je op het internet doet en kunnen ze virussen op jouw apparaten laten downloaden.

Het is daarom aan te raden om de DNS-servers van betrouwbare bedrijven, zoals Cloudflare of Google te gebruiken. Deze DNS-servers zorgen ervoor dat je privé op het internet kan browsen.

8. Schakel onveilige services uit

Sommige routers hebben onveilige services. Zoals remote access, hiermee zou je jouw routerinstellingen overal op de wereld kunnen aanpassen. Maar dit kunnen hackers hacken en zo kunnen ze toegang tot jouw netwerk krijgen.

Een andere onveilige service is UPnP. Deze service zorgt ervoor dat apparaten zonder dat jij toestemming geeft, de routerinstellingen kunnen aanpassen. Dit is gevaarlijk en hiermee kunnen hackers toegang tot jouw netwerk krijgen. Zorg ervoor dat je dit dus ook uitschakelt.

Conclusie

Het is dus belangrijk dat je jouw WiFi goed beveiligd met de volgende stappen. Als je dit hebt gedaan, betekent het niet dat je niet gehackt kan worden. Wanneer je naar onbetrouwbare websites gaat dan kan je alsnog gehackt worden. Het is daarom aan te raden om een Antivirus programma te downloaden, voor computers of Android smartphones. De Consumentenbond heeft een vergelijking gemaakt tussen verschillende antivirusprogramma's.


Credits