Welke MacBook is het best voor mijn studie?

Welke MacBook is het best voor mijn studie?

Als je begint met studeren dan heb je natuurlijk een laptop nodig. Veel nieuwe studenten willen meteen goed beginnen door een goede laptop te kopen. Maar welke MacBook heb je eigenlijk nodig voor je studie? En hoeveel geld moet je er eigenlijk aan uitgeven.

Voor bijna elke studie is het aan te raden om een MacBook Air te kopen met genoeg opslag. Sommige technische studies hebben toch een wat snellere laptop nodig, dus daarvoor raad ik de MacBook Pro aan. Als je nog wat geld wilt besparen, dan kan je kiezen voor een Refurbished MacBook.

MacBook Air

Een MacBook Air is de standaard MacBook om als eerste naar te kijken. Deze MacBook heeft heel veel voordelen. Zo is deze laptop makkelijk mee te nemen omdat hij zo licht is. Daarnaast heeft deze MacBook een extreem goede batterij waardoor je meestal de hele dag kan doorwerken zonder dat je naast het stopcontact moet zitten! Ook scheelt het dat een MacBook Air veel goedkoper is dan een MacBook Pro, dus je bent niet meteen al je geld kwijt. Je kan hieronder een YouTube review vinden van de MacBook Air 2020.


Welke studies?

Voor vrijwel de meeste studies hoeft je laptop niet super krachtig te zijn. Het is meestal zelfs onhandig als je een hele snelle laptop zou hebben, want dan gaat de batterij veel sneller leeg. Daarom is een MacBook Air een aanrader voor de meeste studies. Denk hierbij aan studies zoals Economie, Bedrijfskunde en Rechten.

Bij deze studies heb je meestal geen grote programma's nodig en je zal waarschijnlijk Word het meest gebruiken. Het is dan vooral handig dat je zo lang mogelijk gebruik kan maken van je MacBook. Daarom raad ik voor dit soort studies een MacBook Air aan.

Ik kan daarnaast deze MacBook ook aanraden voor sommige studenten met technische studies. Zo kan je wel gebruik maken van een MacBook Air bij studies zoals Wiskunde, Natuurkunde en Scheikunde. Als je informatica of een studie waarbij je 3D ontwerpen zal gaan maken, gaat studeren dan zou ik geen MacBook Air kiezen.

Voor film- of fotografie studies is een MacBook Air niet echt aan te raden. Hoewel de meeste programma's wel zullen werken op een MacBook Air, zal het wel een beetje traag zijn. Daarnaast kan het zijn dat over een paar jaar de programma's dan te zwaar kunnen zijn voor een MacBook Air.

Welke uitvoeringen?

Als een MacBook Air bij je studie past dan raad ik vrijwel iedereen aan om de MacBook Air te kopen met de i5-processor en 512 GB aan opslag (je kan meer vinden over het i5-model bij MediaMarkt - aff.). Deze MacBook zal snel genoeg voor iedereen zijn en je hebt genoeg opslag voor de komende jaren.

Als je wat geld wilt besparen dan kan je kiezen voor een iets wat trager model en wat minder opslag (denk aan dit model op MediaMarkt - aff.), dat bespaart je wel wat geld. Maar je zal wel merken dat deze MacBook toch een stuk sneller traag zal worden en dat je wat minder kan opslaan.

MacBook Pro (13-inch)

Dit is een populaire MacBook. Veel mensen die wel graag gebruik willen maken van een MacBook die heel snel is, maar toch niet te veel kost zullen kijken naar deze laptop van Apple. Deze MacBook heeft ook de laatste ontwikkelingen, zoals een touchbar, zodat je gemakkelijk gebruik kan maken van de beste shortcuts. Hieronder kan je een YouTube review vinden van een MacBook Pro 13-inch.


Deze MacBook is een stuk goedkoper dan een MacBook Pro 16-inch, maar voor vrijwel dezelfde snelheid en opslag is dit type MacBook juist duurder dan een MacBook Air. Ook is deze MacBook grafisch niet sterk genoeg voor de studies waarbij een MacBook Air niet krachtig genoeg is.

Als een MacBook Air krachtig genoeg is voor je studie, dan raad ik eigenlijk die aan, want je bespaart dan een hoop geld. Als je toch graag een net iets krachtigere MacBook wilt kopen, dan raad ik deze MacBook Pro 2020 i5 met 512 GB aan op Bol.com (aff.). Deze MacBook is sneller dan een MacBook Air, maar hij is toch nog goedkoper dan de grotere MacBook Pro 16-inch.

MacBook Pro (16-inch)

Dit is de snelste, grootste, en misschien wel de beste MacBook van Apple ooit. Deze MacBook heeft de laatste functies, de beste processoren en de krachtigste GPU's! Bijna alle programma's die je ook maar op een laptop zou willen draaien kan deze MacBook met gemak aan, maar dit is natuurlijk niet goedkoop. Ook voor deze MacBook staat hieronder een review van YouTube.


 

Welke studies?

Deze MacBook raad ik vooral aan voor studenten die een technische studie doen waarbij je veel grafische kracht nodig hebt. Dit zijn studenten die bijvoorbeeld werken met 3D modellen of gespecialiseerde software. Denk hierbij aan studies zoals Informatica, Engineering of Bouwkunde.

Daarnaast is dit ook de perfecte MacBook voor studenten die veel te maken hebben met video- en fotobewerking. Deze MacBook Pro kan met alle gemak Photoshop, Premiere en Final Cut Pro aan.

Daarnaast is deze MacBook natuurlijk ook snel genoeg voor alle andere studies, maar veel zullen geen gebruik maken van de processor of GPU. Hierdoor zal je heel veel betalen voor iets dat je niet gebruikt en je zal ook last hebben van het hoge stroomgebruik. Hierdoor zal je dus vaak je MacBook op de oplader moeten zetten.

Welke uitvoeringen?

Ik denk dat voor bijna iedereen het standaard model van de MacBook Pro 16-inch perfect is. Je kan meer over dit model vinden bij MediaMarkt (aff.). Dit model is snel genoeg voor bijna iedereen, heeft genoeg RAM en heel wat opslag.

Maar als je heel wat geld hebt om te besteden en het beste wat er is wilt kopen dan kan je ook kiezen voor de MacBook Pro 16-inch met een Intel Core i9. Deze laptop kan echt bijna alles aan en als geld geen rol speelt bij je keuze dan is dit de MacBook die je wilt kopen. Je kan meer vinden over de MacBook Pro 16-inch i9 en 1TB opslag bij MediaMarkt (aff.).

Refurbished MacBook

Als je graag gebruik wilt maken van een MacBook, maar ook geld wilt besparen dan kan je altijd nog kiezen voor een Refurbished MacBook. Dat is een MacBook die al door iemand is gebruikt, maar daarna weer door een bedrijf is opgeknapt.

Dit kan je een hoop geld besparen, maar dit is niet altijd aan te raden. Zo gaat een Refurbished MacBook minder lang mee dan een nieuwe MacBook en je moet goed opletten dat je de juiste uitvoering koopt.

Welke studies?

Je kan een Refurbished MacBook overwegen als je een studie gaat doen waarbij je voornamelijk alleen maar Word en het Internet nodig hebt. Bij alle andere studies zal het al snel zijn dat je MacBook te traag wordt.

Welke uitvoeringen?

Ik heb een tijdje gezocht op het internet en ik heb een gerefurbishde MacBook gevonden die de prijs nog wel waard kan zijn. Het gaat over een MacBook Air bij Leapp (aff.). Maar als je deze MacBook wilt aanschaffen is het wel belangrijk dat je genoeg opslag kiest, en ik zou zeker kiezen voor de 8GB RAM.

Alternatieven

Je kan alsnog besluiten dat een MacBook niets voor jou is, dan kan je altijd nog kiezen voor een Windows-laptop. Je hebt heel wat keuzes, maar je zou kunnen kijken naar bijvoorbeeld een Microsoft Surface Laptop 3 (aff.) of een HP Pavilion (aff.).


Credits