Hoe werkt de Command Line
Joshua Aragon

Raspberry Pi/Linux: hoe werkt de Command Line?

Heb je net een Raspberry Pi gekocht en wil je meer te weten komen over hoe de Command Line werkt? Het lijkt allemaal erg lastig, maar als je eenmaal de basis doorhebt dan kan je vrijwel alles doen wat je maar wilt.

De basis

Als je de Command Line opent dan zie je als eerste iets zoals dit. Je ziet als eerste het account waarmee je bent ingelogd (voor de @), op een Raspberry Pi is dat meestal het account pi. Na de @ zie je de naam van de Raspberry Pi, in mijn geval heet m'n Raspberry Pi HomeAssistant.

Dit is wat je ziet als je de Command Line opent

Inhoud van mapjes bekijken

Net zoals op Windows, heeft je eigen account een eigen mapje. Standaard als je de command line opent dan zit je in dat mapje. Op je Raspberry Pi is dat mapje /home/pi. Als je wilt zien wat er in dat mapje staat dan kan je gebruik maken van het volgende commando:

ls

Ik heb zelf al een aantal mapjes en bestanden gemaakt dus ik zie dan dit, maar dat is natuurlijk bij iedereen anders. De kleurtjes geven aan wat voor bestand of mapje het is.

Zo bekijk je de inhoud van een map

Bestand aanmaken

Als je dan nu een bestand wilt maken, bijvoorbeeld een tekstbestand dan kan je dat heel makkelijk doen met het volgende commando:

touch bestandsnaam.extentie

Dus stel ik wil voorbeeld.txt maken dan doe ik.

touch voorbeeld.txt

Bewerk bestanden

Als je dan dus weer bekijkt wat er in het mapje staat dan kan je dus weer ls gebruiken, en dan zie je dat je bijvoorbeeld het bestand voorbeeld.txt hebt aangemaakt.

Nu zie je het nieuwe bestand

Stel je wilt nu het bestand dat je net hebt gemaakt bewerken, dat kan op verschillende manieren, maar het makkelijkste is met het commando nano. Dat gebruik je als volgt.

nano bestand

Dus nu je voorbeeld.txt wilt bewerken dan moet je dus typen:

nano voorbeeld.txt

Als je dit intypt dan kom je in een speciaal menu, hier kan je intypen wat je wilt dat in het bestand moet komen te staan.

Zo werkt het nano commando

Dit kan je daarna opslaan door Ctrl^O en Ctrl^X te drukken.

Opslaan met nano

Lees bestanden

Stel je wilt nu weten wat er in een bestand staat zonder het helemaal te hoeven bewerken. Dan kan je ook heel makkelijk bestanden uitlezen met het cat commando.

Dat kan je als volgt gebruiken

cat bestand

Dus stel je wilt voorbeeld.txt lezen dan type je dus.

cat voorbeeld.txt

Dat ziet er dus zo uit.

Lees bestanden uit met het cat commando

Mappen

Verander mapje

Net zoals op Windows en macOS maakt Linux gebruik van mapjes. Je kan in de Command Line makkelijk van het ene mapje naar het andere mapje gaan met het commando cd (staat voor Change Directory, verander mapje). Dus stel ik wil in dit geval naar het mapje home-assistant gaan, dan zou ik het volgende moeten typen.

cd home-assistant
Command Line schakel naar een andere map

Stel ik zou juist naar het mapje waarin de map waarin je nu zit wilt gaan dan moet je het volgende typen. Dus als je weer terug naar het eerste mapje wilt gaan dan zou je weer moeten typen:

cd ..
Command Line ga naar de vorige dir

Mapjes aanmaken

Je kan heel gemakkelijk mapjes aanmaken op Linux, dat kan met het commando mkdir. Met daarna de naam van het mapje dat je wilt aanmaken.

mkdir mapnaam

Dus stel ik wil het mapje voorbeeld aanmaken dan kan ik gewoon typen.

mkdir voorbeeld

Kopieëren en verplaatsen

Je kan heel makkelijk bestanden kopieëren met het cp (copy) commando. Je typt eerst het cp commando en daarna het bestand dat je wilt kopieëren en daarna het bestand waarna je wilt dat het gekopieërd wordt. Dus zoals volgt:

cp bestand nieuw-bestand

Stel je wilt dus het bestand voorbeeld.txt kopieëren naar nieuw-voorbeeld.txt dan doe je het volgende:

cp voorbeeld.txt nieuw-voorbeeld.txt
Hoe een bestand kopieëren met Linux

Stel je wilt graag alleen een bestand verplaatsen dan kan je gewoon het mv (move) commando gebruiken. Het werkt hetzelfde als het cp commando maar hij verplaatst i.p.v. kopieëerd.

Dus je gebruikt het als volgt

mv bestand verplaats-bestand

Bestanden downloaden

Je kan natuurlijk bestanden downloaden via de webbrowser, maar soms moet je bestanden downloaden via de Command Line. Dat kan je heel gemakkelijk doen met het curl commando.

Het curl commando werkt heel gemakkelijk, je typt eerst het curl commando en daarna de pagina waarvan je het wilt downloaden. Dus:

curl weblocatie

Dus stel je wilt het logo van deze website downloaden (vanaf deze pagina https://prgrmmr.nl/media/website/prgrmmr-ico-extra-small.png) dan doe je dus:

curl https://prgrmmr.nl/media/website/prgrmmr-ico-extra-small.png

Internet snelheid meten

Stel je wilt weten hoe lang het duurt om verbinding te maken naar een bepaalde website, dan kan je gebruik maken van het ping commando.

Dus stel je wilt weten hoe lang de verbinding tot deze website duurt dan kan je dus typen.

ping prgrmmr.nl

Opslag weten

Wil je weten hoeveel opslag je nog vrij hebt, of al gebruikt dan kan je dat heel gemakkelijk te weten komen met het df commando. Als je dit normaal intypt dan krijg je heel veel onleesbare getallen dus daarom moet je (meestal) gebruik maken van het volgende commando:

df -h

Op mijn Raspberry Pi krijg ik dit antwoord, en er staat dus dat ik 5,7 Gb nog vrij heb.

Zo zie je hoeveel opslag je nog vrij hebt

Wachtwoord aanpassen

Je kan ook heel gemakkelijk met de Command Line je wachtwoord aanpassen. Dat doe je met het passwd commando. Als je het voor je eigen account wilt gebruiken dan hoef je alleen maar te typen:

passwd

Eerst moet je dan je eigen wachtwoord invullen en daarna het nieuwe wachtwoord dat je wilt gebruiken.

Verander het wachtwoord van passwd

Zie je draaiende programma's

Als je wilt weten welke programma's draaien dan kan je het top commando gebruiken. Je ziet meteen welke programma's draaien ene door welke gebruiker het is aangezet. Je gebruikt het programma dus zo:

top

Je krijgt dan dus zo iets te zien op je Raspberry Pi.

Top, zie welke programma's je draait

Installeren

Je kan heel makkelijk programma's installeren met het apt commando. Het werkt als volgt, stel je wilt wat installeren dan gebruik het apt install commando. Dus stel je wilt python3.7 installeren dan moet je dus het volgende typen:

sudo apt install python3.7

Je moet als je programma's wilt installeren altijd sudo ervoor zetten, want anders heb je niet genoeg rechten om het te installeren.

Updaten

Stel je wilt de nieuwe versies van programma's installeren, zodat alles bijgewerkt is. Dan kan je dat heel makkelijk doen met de volgende commando's. Laad als eerste de laatste versies van alle programma's door dit te typen:

sudo apt update

Installeer daarna de geupdate versies met het volgende commando:

sudo apt upgrade -y

Het is aangeraden om hierna opnieuw op te starten.

Afsluiten en opnieuw opstarten

Je kan heel makkelijk je Raspberry afsluiten door het volgende typen.

sudo shutdown now

Maar stel je wilt het juist opnieuw opstarten dan kan je het juist als volgt doen.

sudo reboot

Credits