10 projectideeën voor je Raspberry Pi
Harrison Broadbent

Wat kan je met een Raspberry Pi? 10 ideeën/projecten

Stel je hebt een Raspberry Pi gekocht, maar je weet niet wat je er mee moet doen. Of je wilt een Raspberry Pi kopen maar je zoek nog ideeën om je over de streep te trekken. Hier hebben we een lijst met 10 geweldige ideeën die je kan gebruiken voor je eigen project.

MagicMirror: Je eigen slimme spiegel

Magic Mirror

Heb je toevallig een spiegel nodig en ook zomaar ergens een los computerscherm liggen dan kan je zelf je eigen slimme spiegel maken! Een MagicMirror is een spiegel waarop je niet alleen jezelf ziet, maar ook het weer en het laatste nieuws. Het ziet er super cool uit en het is ook nog een leuk project als je een weekendje vrij hebt.

Alle software is natuurlijk gratis, maar je moet natuurlijk wel alles zelf maken. Het is een beetje een uitdaging maar deze video hieronder beschrijft precies hoe de MagicMirror eruit ziet.

Wat kan je verwachten

 • Kosten: ligt eraan wat je al thuis hebt liggen, maar het kost tussen de €100 - €200
 • Tijd: als je een beetje handig bent dan kan je (met genoeg planning) dit in een weekend maken.
 • Moeilijkheidsgraad: de software is makkelijk te installeren, maar je moet wel veel onderzoek doen over wat je allemaal nodig hebt etc.

Airprint server: Printen vanaf je iPhone

Airprint
Heb je wel eens een document ontvangen via je mail, dat je nu wilt uitprinten, maar je printer is alleen aangesloten op je computer. Daar is nu een oplossing voor! Je door een Airprint server te maken nu afdrukken vanaf je iPhone, iPad en zelfs vanaf je Android smartphone.

De software is helemaal gratis en het is zelfs gemaakt door Apple zelf, dus het is erg stabiel. Helaas is het wel wat lastig instellen, maar met wat goed Google zoekwerk moet het zeker te doen zijn.

Wat kan je verwachten

 • Kosten: als je al een Raspberry Pi en een printer hebt €0.
 • Tijd: dit project kan je meestal, afhankelijk of je jouw Pi al hebt geïnstalleerd, binnen 1-1,5 uur voltooien.
 • Moeilijkheidsgraad: relatief makkelijk, maar als je een speciaal type printer hebt dat niet vaak wordt gebruikt dan kan het toch wel even een zoekwerk zijn!

PiHole: blokkeer advertenties op je hele netwerk

Altijd als je op het internet surft dan heb je last van die irritante advertenties, gelukkig kan je hier wat aan doen. Je kan natuurlijk een adblocker voor Chrome of Firefox downloaden, maar dat werkt natuurlijk niet op je smartphone. Hiervoor is PiHole, het is een makkelijk te installeren server die (bijna) alle advertenties op het internet blokkeerd.

PiHole
Zelf gebruik ik ook PiHole, maar soms heb ik nog wel eens problemen dat websites worden geblokkeerd, omdat PiHole denkt dat het advertenties afleverd. Dat is natuurlijk onhandig, maar dat haal je binnen seconden er weer uit.

Wat kan je verwachten

 • Kosten: als je al een Raspberry Pi hebt dan is het helemaal gratis, hoewel het zeker wel wordt aangeraden om als je PiHole draait op je Pi, dat die dan is verbonden aan het internet met een Ethernet kabel.
 • Tijd: de installatie is echt super makkelijk dus dit kan je makkelijk doen in 1 uurtje
 • Moeilijkheidsgraad: je kan het installeren met behulp van 1 commando dat is het, dus het is vrij makkelijk.

PiVPN: Je eigen VPN service

Een VPN is enorm belangrijk om ervoor te zorgen dat als je buitenshuis bent, dat je dan niet gehacked wordt. Gelukkig kan je met behulp van PiVPN zelf heel makkelijk je eigen VPN server maken. Zelf heb ik dit ook gemaakt, en het geeft me een gerust gevoel dat ik niet gehacked kan worden terwijl ik op een openbaar netwerk zit.

De installatie kan uiteindelijk best wel lastig zijn, dat is ook normaal met open source software. Daarom hebben we een uitleg gemaakt over hoe je je eigen VPN server moet maken.

Wat kan je verwachten

 • Kosten: gratis, tenzij je geen Raspberry Pi hebt
 • Tijd: het is relatief lastig en er zijn wel een aantal moeilijke stappen, dus het kan een uur of 2 duren
 • Moeilijkheidsgraad: lastig, er zijn veel dingen die je moet aanpassen en dus fout kunnen gaan, dus het is wel iets lastig

Home Assistant: Maak je eigen smarthome

Bedenk eens hoe cool het is als je lampen automatisch aan gaan op het moment dat je wakker wordt, je koffie automatisch gemaakt wordt en ook je computer automatisch wordt opgestart. Dat kan je allemaal doen met Home Assistant, en het is nog heel makkelijk te installeren ook. 

Home Assistant interface
Het beste aan Home Assistant is dat het helemaal gratis is en meestal hoef je helemaal niets zelf te programmeren. De meeste smart home producten zijn ook geïntegreerd met Home Assistant dus je kan makkelijk je Philips Hue lampen laten samen werken met je LG smartTV.

Ook nog een ander voordeel aan Home Assistant is de geweldige community die altijd bereid is om je te helpen. Daarom is het ook zo handig om met Home Assistant te beginnen.

Wat kan je verwachten

 • Kosten: Home Assistant is een gratis programma, maar je hebt natuurlijk je eigen smart home producten nodig, dus het kan uiteindelijk best wel prijzig worden.
 • Tijd: de installatie lukt meestal binnen 20 - 30 minuten, maar je hele smarthome instellen kan zelfs weken duren.
 • Moeilijkheidsgraad: de installatie is makkelijk, maar je kan het zo moeilijk maken als je wilt.

Kodi: Maak je eigen smart-tv

Erger je je aan je tv, kan je niet streamen wat je wilt, of is het juist totaal niet "smart". Gelukkig is daar een oplossing voor, met Kodi kan je streamen wat je wilt, en het is nog snel ook.

Kodi is gratis te installeren, en het is super leuk om uit te proberen.

Wat kan je verwachten

 • Kosten: gratis, Kodi is helemaal gratis, leuke films natuurlijk niet
 • Tijd: de installatie kan meestal binnen 30 minuten
 • Moeilijkheidsgraad: makkelijk

Google Assistant: maak je eigen smart speaker

Heb je altijd al door iets door je huis willen roepen, en dat het dan gebeurt? Je kan nu je eigen Google Assistant maken met je Raspberry Pi. Het is super leuk om zelf je speaker in elkaar te zetten.

Alles wat je nodig hebt voor je eigen smart speaker (qua software) is helemaal gratis, dus stel je hebt toevallig een speakertje en microfoon liggen dan kan je het uitproberen om te kijken wat je ervan vindt.

Wat kan je verwachten

 • Kosten: meestal heb je ook nog een speakertje en een microfoontje nodig, en het liefst wil je natuurlijk dat het er ook nog een beetje oké uit ziet, dus tussen de €50 en €100.
 • Tijd: de installatie kan relatief snel zijn, maar alles in elkaar zetten kan wel een aantal uurtjes duren.
 • Moeilijkheidsgraad: gemiddeld, maar je hebt wel een goede guide nodig

NGINX: Maak je eigen webserver

Heb je altijd al je eigen website willen hebben, maar er nooit echt voor willen betalen? Je kan je eigen Raspberry Pi gebruiken, om je website zelf te hosten. Het is super makkelijk om te installeren en helemaal gratis.

Je kan helemaal zelf alles instellen, en je kan het zo snel maken als je wilt. Als je wilt uitproberen hoe een website hosten is, dan kan je dat zelf proberen met NGINX.

Wat kan je verwachten

 • Kosten: helemaal gratis, hoewel je wel moet opletten dat je Raspberry Pi webserver niet te populair wordt.
 • Tijd: 10 minuten, maar je eigen website maken kan natuurlijk wel een tijdje duren.
 • Moeilijkheidsgraad: makkelijk, hoewel als je ook nog je eigen website wilt maken dan kan het wel moeilijk zijn.

Maak je eigen robot: Ja dat kan je

Heb je ooit gedacht: "Ik kan dat zelf bouwen". Nu met de goedkope Raspberry Pi kan je zelf maken wat je wilt. Wil je een zelfrijdende auto maken, dan kan je dat proberen. Wil je een robot maken die je een high-five geeft elke vijf minuten, dan maak je dat.

Robot Raspberry Pi
Zelf een robot maken is veel makkelijker dan je denkt. Als je weet hoe je Google moet gebruiken dan kan je al heel ver komen. Maar als je eenmaal een beetje Python of een andere programmeertaal kan, dan kan je zoveel expirimenteren als je wilt. En wie weet, misschien bedenk je wel een geniaal idee en kan je dat uiteindelijk miljoenen euro's verdienen.

Wat kan je verwachten

 • Kosten: afhankelijk aan wat je allemaal wilt kopen, maar sensoren en motoren kosten meestal maar een paar euro.
 • Tijd: het kan een tijdje duren voordat je doorhebt hoe programmeren werkt, maar als je het eenmaal door hebt kan je een robot programmeren in een aantal minuten/uur. (Natuurlijk afhankelijk van hoe geavanceer je robot is).
 • Moeilijkheidsgraad: moeilijk, het duurt even voordat je doorhebt hoe het werkt, dat kan wel lastig zijn. Maar met genoeg tijd kan je alles programmeren.

RetroPie: Speel de oude vertrouwde games weer

Mis je de games die je vroeger speelde? Nu kan je ze weer spelen met behulp van RetroPie. Het is leuk om zelf te maken en je kan weer de games spelen waarmee je zo bekend bent.

De installatie kan wel een uitdaging zijn, maar dat is het totaal waard. Voor sommige type consoles zijn wel de nieuwere Raspberry Pi versies nodig, dus misschien moet je wel een nieuwe kopen.

Wat kan je verwachten

 • Kosten: stel je hebt een oude Raspberry Pi dan is het wel aan te raden om een nieuwere versie te kopen. En natuurlijk heb je ook nog controllers nodig. Kosten zijn dus een beetje onbekend.
 • Tijd: het kost een paar uurtjes om te bouwen
 • Moeilijkheidsgraad: met een goede guide zal het bouwen wel te doen zijn.

Conclusie

Er zijn zoveel mogelijkheden om iets te bouwen met je Raspberry Pi, en stel je wilt nu toch iets anders maken, dan kan je dat gewoon doen. Dat is het voordeel van de Raspberry Pi. Happy coding!

Als je nog een Raspberry Pi nodig hebt, dan kan je de nieuwste Raspberry Pi's vinden op bol.com (aff.).


Credits