Welke internetsnelheid heb ik nodig?
Pixabay

Welke internetsnelheid heb ik nodig?

Als je een nieuwe internetprovider gaat uitkiezen dan kan je kiezen tussen verschillende snelheden. Maar welke internetsnelheid heb je eigenlijk nodig?

Een gemiddeld gezin heeft ongeveer 10 Mbps per persoon nodig. Met deze snelheid kan iedereen tegelijk video's van YouTube of Netflix streamen en/of muziek luisteren. Als je graag in een hoge kwaliteit wilt streamen dan zal je minimaal 25 Mbps nodig hebben per apparaat. Als je alleen soms het internet browset dan heb je maar 5 Mbps nodig.

Hoe bepaal ik welke internetsnelheid ik nodig heb?

Er zijn een aantal dingen waar je op moet letten als je gaat switchen van internetprovider. Zo is het als eerste belangrijk dat je weet waarvoor je het internet gebruikt. Als je zelf, of jouw kinderen, vaak gebruik maken van apps zoals YouTube of Netflix dan zal je een hogere internetsnelheid nodig hebben. Persoonlijk zou ik dan een snelheid van 10 Mbps aanraden per persoon (met een minimum van 20 Mbps als je alleen woont).

Met deze snelheid is het mogelijk om video's te bekijken op YouTube in een Full-HD kwaliteit. Dit is meestal de schermkwaliteit van jouw smartphone. Met deze snelheid kan je ook relatief snel bestanden downloaden van bijvoorbeeld jouw cloudopslag.

Er zijn ook veel mensen die niet gebruik maken van services zoals YouTube of Netflix. Je hebt dan een minder hoge internetsnelheid nodig, omdat video veel bandbreedte gebruikt. Als je vrijwel alleen maar websites bezoekt en emailt dan kan je geld besparen door een lagere internetsnelheid van jouw internetprovider af te nemen. Ik raad dan aan om voor een downloadsnelheid van 5 Mbps te gaan per persoon (met een minimum van 10 Mbps).

Het kan ook zijn dat je graag wilt dat al jouw bestanden zo snel mogelijk gedownload worden, of dat je in de beste kwaliteit mogelijk kan streamen. Zou je dan moeten betalen voor internetsnelheden van 500 Mbps?

Hoewel veel providers hoge snelheden aanbieden, is het niet aan te raden om voor zo een hoge snelheid te kiezen. Dit heeft een aantal redenen. Ten eerste kunnen de meeste routers niet de hoge snelheden van jouw internet aan. Dus dan betaal je wel voor 500 Mbps, maar dan kunnen jouw apparaten daar geen gebruik van maken.

Ook als je gebruikt maakt van een bedrade computer of de nieuwste routers zal je bijna geen verschil merken tussen 50 Mbps en 500 Mbps. Hoewel het heel cool is om te zien op een speedtest dat jouw internetsnelheid zo hoog is, kan je er bijna geen gebruik van maken. De meeste servers kunnen jouw internetsnelheid niet aan en je zal dan dus alsnog bestanden downloaden op een lagere snelheid.

Volgens het advies heb ik genoeg internetsnelheid, waarom is mijn internet dan traag?

Jouw internetsnelheid is afhankelijk van een aantal dingen. De eerste is natuurlijk de internetsnelheid waarvoor je betaalt. Maar het is ook belangrijk dat jouw router ook deze internetsnelheid ondersteund. Meestal krijg je jouw router van jouw internetprovider, als die van jou al een aantal jaar oud is, dan kan je mogelijk om een nieuwe vragen. Dit kan ervoor zorgen dat je nu wel gebruik kan maken van snel internet.

Je zou er ook voor kunnen kiezen om een eigen router te kopen. Deze zijn meestal een stuk sneller dan de "gratis" routers die je van jouw internetprovider krijgt. Zo zou je bijvoorbeeld kunnen kiezen voor Google Wifi. Hiermee heb je makkelijk snel internet door jouw hele huis. Je kan meer over Google Wifi vinden bij MediaMarkt (aff.).

Wat is het verschil tussen de upload en downloadsnelheid?

Tot nu toe heb ik het nog alleen maar gehad over de downloadsnelheid. Maar je kan ook kiezen voor hogere uploadsnelheden. Over het algemeen heb je maar een lagere uploadsnelheid nodig. Dit is omdat vrijwel alles wat je op het internet doet downloadt i.p.v. uploadt.

Je kan dus meestal de uploadsnelheid negeren, maar het is handig om voor een goede uploadsnelheid te kiezen in de volgende situaties:

  • Je maakt vaak gebruik van bijvoorbeeld een live functie op Instagram of Facebook.
  • Je maakt vaak gebruik van videobellen met apps zoals Skype of FaceTime.
  • Je upload vaak bestanden naar jouw cloudopslag, zoals bijvoorbeeld OneDrive of Google Photos.

Conclusie

Dus voordat je een nieuwe internetprovider uitkiest (tip: (aff.) kijk ook eens bij Budget Alles-in-1) en meteen voor de hoogste snelheid gaat betalen is het handig om eerst te kijken wat je echt nodig hebt. Dit kan je veel geld beparen. Het is ook handig te kijken of jouw router niet heel oud is, want dit zou ook kunnen zorgen voor het trage internet.


Credits