Hoe kies je een nieuwe laptop?
Burst - Unsplash

Hoe kies je een nieuwe laptop?

Een nieuwe laptop kiezen kan een lastige taak zijn. Je kan ervoor kiezen om lang te zoeken naar de beste deal, of je kan gewoon naar de MediaMarkt gaan om even rond te vragen. Maar het is alsnog belangrijk om ervoor te zorgen dat je goed weet waar je op moet letten.

Daarom heb ik deze lijst gemaakt met 8 punten waar je op moet letten:

  1. Waarvoor ga je jouw laptop gebruiken?
  2. Hoe lang wil je er mee doen?
  3. Welke grootte wil je graag hebben?
  4. Op welk platform wil je graag werken?
  5. Wil je graag een touchscreen?
  6. Wat is je budget?
  7. Hoe oud is het model?
  8. Waar koop je jouw laptop?

Als je op deze 8 punten let, dan moet je wel een goede laptop gevonden hebben. Ik heb elke vraag beantwoord voor 5 verschillende categorieën laptopgebruikers. Kijk dus goed bij welke groep je steeds past, want dan krijg je duidelijk persoonlijk advies. Het kan zijn dat je ook in twee van de groepen past, probeer dan te letten op beide adviezen.

Laptop gebruik

Om het makkelijker te maken heb ik op het einde ook nog een aantal laptop adviezen gegeven. Zo kan je zelf meteen kijken naar de beste laptops.

1. Waarvoor ga je jouw laptop gebruiken?

Dit is de belangrijkste vraag. Dit bepaalt namelijk uit welke laptops je zal kunnen kiezen. Als je jezelf dan afvraagt: "Waarvoor ga ik mijn laptop gebruiken?", dan moet je op een aantal dingen letten.

  • Hoe lang moet de batterij meegaan?
  • Hoe snel moet de laptop zijn?
  • Hoeveel opslag zal ik nodig hebben?
  • Welke bouwkwaliteit wil ik?

Laten we eens dieper ingaan op al deze vragen.

Hoe lang moet de batterij meegaan?

Een batterij gaat helaas niet oneindig lang mee. Daarom moet je jezelf afvragen, hoe lang zal ik een laptop nodig hebben op een plaats waar geen stopcontact is (of waar een stopcontact lastig te vinden is).

Laptop batterij

Je zou natuurlijk kunnen kiezen voor een zo groot mogelijke batterij, maar dat levert dan meteen weer een aantal problemen op. Zo is een laptop met een hele grote batterij niet alleen al heel zwaar, meestal zijn dit soort laptops ook nog eens heel duur.

De student of de zakelijke gebruiker

Ben je veel onderweg? Of moet je als student steeds werken vanaf verschillende locaties? Je kan dan niet altijd overal een stopcontact vinden. Daarom is een grote batterij zeer belangrijk. Als je een hele dag vanaf verschillende locaties werkt, dan is een batterij die ongeveer 8 uur, of langer meegaat zeker aan te raden.

De thuisgebruiker

Als je een laptop vooral vaak thuis gebruikt dan kan je meestal wel makkelijk een stopcontact vinden. Maar je wilt natuurlijk niet vastgebonden zitten aan het stopcontact. Daarom raad ik een minimale batterijduur van ongeveer 4 tot 6 uur aan.

De power user of de gamer

Als je gebruik maakt van geavanceerde technologieën op een laptop (denk dus aan videobewerking, simulaties, grote programma's) of gamet dan is het belangrijk dat jouw laptop een tijdje aan kan blijven. Maar omdat je zoveel energie gebruikt gaat een laptopbatterij niet zo lang mee. Ik zou kiezen voor een zo groot mogelijke batterij, maar je zal vaak moeten zoeken naar het stopcontact.

Hoe snel moet de laptop zijn?

Naast de batterij is dit ook een zeer belangrijke vraag. Je wilt natuurlijk dat jouw laptop zo snel mogelijk is. Maar het zou natuurlijk zonde zijn om heel veel geld te besteden aan een computer terwijl je vrijwel alleen maar gebruik gaat maken van programma's zoals Word.

Laptop binnenkant

De student

Als student is het een beetje afhankelijk aan jouw studie hoe snel jouw laptop zou moeten zijn. Als je een studie doet waarbij je geen grote programma's nodig zal hebben dan is snelheid minder belangrijk, maar als je een technische studie doet (of een studie met veel video- en fotobewerking) dan is snelheid toch wel belangrijk.

Let dus op de volgende onderdelen:

  1. Voor veel studies is een snelle processor niet heel belangrijk, een Intel Core i3 of i5 zijn aan te raden. Voor een technische studie is een snellere Intel Core i7 wel handig.
  2. Als je een technische studie doet dan is het misschien aan te raden om te kijken naar een dedicated gpu. Als je niet precies weet wat dat is, dan kan je op het einde mijn advies lezen voor een laptop, dan zie je meteen waar je op moet letten.
  3. Kies voor minimaal 8 GB aan RAM geheugen, dit zorgt er namelijk voor dat je veel tabjes op Chrome open kan houden en dan ook nog snel kan overschakelen per app.

De thuisgebruiker of de zakelijke gebruiker

Een thuisgebruiker of een zakelijke gebruiker heeft vraagt meestal niet veel van een laptop. Maar vaak loopt een laptop toch vast, dat wil je natuurlijk voorkomen, let daarom op de volgende onderdelen.

  1. Een laptop maakt per seconde veel berekeningen. Dat wordt gedaan door een processor. Hoe sneller de processor, hoe sneller jouw laptop. Daarom wil je graag een laptop kiezen met als processor een Intel Core i3 of i5.
  2. Om alles wat op het scherm staat te kunnen onthouden heeft een laptop een soort korte termijn geheugen nodig. Dit wordt ook wel RAM genoemd. Je hebt als thuisgebruiker of zakelijke gebruiker meestal genoeg aan 8 GB RAM.

De power user

Als power user is een grote snelheid van zeer groot belang. Je simulaties, 3D ontwerpen of videoprojecten zijn natuurlijk zeer zwaar voor een laptop. Je zal daarom het beste van het beste nodig hebben.

Let dus op de volgende onderdelen:

  1. De processor moet zo snel mogelijk zijn. Je moet daarom goed kijken naar wat voor processor in een laptop zit, als je een sticker ziet met Intel Core i7, dan is dat niet per se goed genoeg. Zorg ervoor dat je een Intel Core i7 (of i9), of een AMD Ryzen 7 kiest met minimaal 6-cores.
  2. Voor 3D simulaties, of videobewerking is het belangrijk dat je een goede GPU uitkiest. Denk hierbij aan een NVIDIA GTX 1060.
  3. Kies voor minimaal 16 GB aan RAM geheugen, als je heel erg zware applicaties gebruikt dan zou je misschien zelfs moeten kiezen voor 32 GB RAM.

De gamer

Als je graag gamet op jouw laptop dan is het natuurlijk van belang dat het snel genoeg is. Het is natuurlijk belangrijk dat je in jouw games niet wordt tegengehouden doordat jouw laptop opeens vastloopt.

Je moet dus opletten op een aantal dingen:

  1. Zorg ervoor dat je een snelle processor hebt, denk dan bijvoorbeeld aan een Intel Core i5 of i7 of een AMD Ryzen 5 of 7.
  2. Zorg ervoor dat er een goede GPU kiest. De GPU laadt wat er op het scherm komt te staan. Veel games zijn natuurlijk in 3D, dus daar is wel een grote snelheid voor nodig. Kies het liefst voor minimaal een Nvidia GTX 1050.
  3. Kies voor minimaal 8 GB aan RAM geheugen, maar het liefst 16GB. Het RAM geheugen bepaalt hoeveel data de computer super snel kan laden. Sommige games hebben hier meer van nodig dan andere.

Hoeveel opslag zal ik nodig hebben?

Veel laptops geven je niet meer de mogelijkheid om meer opslag toe te voegen als je tekort hebt. Je kan natuurlijk bestanden verwijderen, maar dat wil je natuurlijk het liefst voorkomen.

Harddrive

De student, de thuisgebruiker & de zakelijke gebruiker

Meestal heb je vooral opslag nodig voor Word-bestanden en mogelijk een paar programma's. Je zal dan vaak genoeg hebben aan 250 GB (tenzij je heel veel foto's/video's hebt), maar als je er echt zeker van wilt zijn dat je niet opslag te kort zal komen, dan kan je beter kiezen voor 500 GB opslag. 

Maar de snelheid van opslag is ook belangrijk. Veel goedkope laptops hebben meestal een HDD, dat is een soort DVD met een grote hoeveelheid opslag. Het probleem met dit soort opslag is dat het niet alleen snel stuk kan gaan, maar dat het ook traag is. Je kan daarom beter kiezen voor een laptop met een SSD in. Deze zijn meestal wel wat duurder, maar jouw laptop is dan een stuk sneller.

Dit is echt een belangrijk om op te letten, want een laptop met een HDD start meestal op binnen ongeveer 30 seconden, een laptop met een SSD start meestal op binnen 5 seconden!

De power user & de gamer

Vaak maak je gebruik van grote bestanden, denk hierbij aan games of video bestanden. Je hebt natuurlijk genoeg opslag hiervoor nodig. Daarom raad ik aan om 1 TB aan opslag te kiezen. Dit zal genoeg zijn voor de meeste gebruikers.

Ook is het belangrijk dat je voor een laptop met een SSD kiest. Hierdoor zal jouw computer veel sneller opstarten en kan je grote programma's snel draaien. Als je echt de snelste opslag wilt hebben dan zou je kunnen kiezen voor een NVME SSD, deze kunnen meestal meerdere gigabytes per seconde overbrengen, maar die zijn wel een stuk duurder.

Het is belangrijk dat je een laptop kiest met een SSD, want anders zullen je programma's niet soepel draaien en zal je lang moeten wachten op programma's.

Welke bouwkwaliteit wil ik?

Dit lijkt misschien een aparte vraag. Je wilt natuurlijk heel graag de beste bouwkwaliteit mogelijk. Maar dit is duur. Als je jouw laptop alleen thuis wilt gebruiken, waarom zou je dan veel geld uitgeven aan een heel stevig model?

MacBook Pro

Laten we daarom kijken welke bouwkwaliteit het best is voor elke doelgroep.

De student & de thuisgebruiker

Bouwkwaliteit is belangrijk, maar je wilt natuurlijk niet te veel geld uitgeven. Daarom is het waarschijnlijk beter om te kiezen voor een snellere laptop dan een stevigere laptop gemaakt van staal.

Als je bang bent dat je jouw laptop zal laten vallen, dan kan je vaak nog een hoesje krijgen voor jouw type laptop.

De zakelijke gebruiker

Je moet er natuurlijk professioneel uitzien. Daarom is het belangrijk dat jouw laptop een redelijk goede bouwkwaliteit hebt. Je zou kunnen denken aan stevig plastic of als je heel professioneel eruit wilt zien dan zou je kunnen kiezen voor een aluminum omhulsel.

De power user & de gamer

Het is een beetje afhankelijk van je situatie of je zou moeten kiezen voor een goede bouwkwaliteit. Als je jouw laptop alleen gebruikt op een vaste locatie dan zou je er geld op kunnen besparen, maar als je graag kiest voor een stevige of proffesioneel uitziende laptop dan kan je hier meer geld aan uitgeven. Het is voor jou meer afhankelijk van jouw voorkeur.

2. Hoe lang wil ik er mee doen?

Nu we de eerste (enorm lange) hoofdvraag hebben beantwoord kunnen we gaan nadenken over de tweede vraag. Je wilt natuurlijk zo lang mogelijk met jouw laptop doen, maar we weten allemaal dat hij niet eeuwig mee zal gaan.

Als je genoeg geld hebt om elke twee jaar een nieuwe laptop te kopen, dan kan je ervoor kiezen om bijvoorbeeld geen hoesje te kopen. Maar stel je wilt jouw laptop voor vier jaar gebruiken (of langer) dan is het aan te raden om ervoor te zorgen dat hij niet stuk gaat.

Zo zou je bijvoorbeeld kunnen kiezen voor speciale laptop tassen (aff.),  laptop hoesjes of sleeves (aff.). Je kan ze vinden via deze links op bijvoorbeeld bol.com.

3. Welke grootte wil je graag hebben?

Het is belangrijk om te weten welke grootte laptop je graag zou hebben. Soms is het voor bepaalde situaties handig om een kleinere of grotere laptop te kiezen, maar het is vooral afhankelijk van jouw voorkeur.

Verschillende laptop groottes

Meestal kan je kiezen tussen de volgende drie formaten:

  1. 13,3 inch
  2. 15,6 inch
  3. 17,3 inch

De hoeveelheid inches verwijst naar het beelddiagonaal van de laptop. Een beelddiagonaal van 13,3 inch is 33,8 cm. Dus een 13,3 inch laptop is groot genoeg voor bijna iedereen, maar als je graag werkt in een groot lettertype of gewoon graag een groot scherm gebruikt dan kan je ook kiezen voor een 15,6 inch (39,6 cm) laptop.

Een 17,3 inch (43,9 cm) raad ik af voor vrijwel iedereen, omdat een laptop dan zo groot is dat je het niet meer makkelijk overal naar toe kan nemen.

4. Op welk platform wil je graag werken?

Natuurlijk werken sommige laptops weer net wat anders dan andere, je moet dus van te voren weten welke software draait op een laptop.

MacOS vs Windows

Windows

De meeste mensen werken meestal op een Windows laptop. Dit raad ik ook eigenlijk aan voor vrijwel iedereen. Waarschijnlijk maak je nu ook gebruik van een Windows-computer.

 

Op Windows kan je gebruik maken van bijna elke software en omdat ongeveer 85% van alle computers draait op Windows werkt bijna alle software op Windows. Als je dus een laptop wilt kopen waarvan je zeker weet dat hij bijna alles kan doen, koop dan een laptop met Windows erop.

MacOS

Je kan natuurlijk ook kiezen voor andere besturingssystemen, zo heb je bijvoorbeeld ook MacOS van Apple. Dit is de software die op alle laptops draait van Apple, dus als je een MacBook koopt dan zal je gebruik maken van MacOS.

Je zou kunnen kiezen voor een laptop van Apple met MacOS als je bijvoorbeeld al een iPhone hebt, want dan werken die apparaten goed samen. Maar je betaalt wel een stuk meer voor een laptop van Apple.

ChromeOS

Als je heel weinig geld wilt uitgeven aan een laptop, dan zou je kunnen kiezen voor een laptop met ChromeOS. Deze laptops kunnen vrijwel alleen gebruik maken van het internet, maar ze zijn wel spotgoedkoop. Je zou een laptop met ChromeOS kunnen kopen voor maar €300 (aff.).

Maar je kan programma's zoals Word niet gebruiken op een Chromebook (een Chromebook is een laptop met ChromeOS). Dus tenzij je zeker weet dat je alleen gebruik maakt van internet, zou ik je niet aanraden om een Chromebook te kopen.

5. Wil je graag een touchscreen?

Dit is vaak een persoonlijke voorkeur. Je kan soms namelijk voor sommige laptops kiezen of je graag een touchscreen wilt. Laptops met touchscreen zijn meestal iets duurder.

Laptop touchscreen

Je zou een laptop met een touchscreen kunnen kiezen als je bijvoorbeeld graag notities maakt, of als je vaak gebruik maakt van apps uit de Microsoft Store. Maar als je graag gebruik maakt van een touchscreen, dan moet je erop letten.

6. Wat is je budget?

Als je de vragen tot nu hebt beantwoord dan kan je misschien een aantal laptops gevonden waaruit je kan kiezen. Maar je moet natuurlijk ook opletten dat je niet te veel geld gaat uitgeven.

Meestal kan je een redelijk goede laptop vanaf €500 vinden. Maar het is natuurlijk afhankelijk van het type laptop waarin je geïnterresseerd bent. Daarom heb ik hieronder een aanbevolen budget geschreven voor de verschillende categorieën laptopgebruikers.

Budget

De student

Als student wil je natuurlijk niet te veel geld uitgeven aan een laptop. Daarom is het belangrijk dat je een laptop kiest die precies bij je past. Het is een beetje afhankelijk van je studie, want sommige studies hebben natuurlijk een wat snellere laptop nodig dan anderen.

Maar als student kan je een prima laptop krijgen die bij je past vanaf €600, tenzij je graag gebruik maakt van een MacBook zou ik niet meer uitgeven aan een laptop dan €1000. Als je graag gebruik wilt maken van een MacBook als student, dan raad ik je aan om de pagina Welke MacBook past het best bij mijn studie? te bekijken.

De thuisgebruiker

Als je jouw laptop alleen maar thuis zou willen gebruiken dan heb je niet per se het snelste model nodig. Dit heeft als voordeel dat je een hoop geld kan besparen door te kiezen voor een iets langzamer model.

Je zou daarom een laptop kunnen vinden met minimaal zo'n €500, als je iets meer luxe functies wilt hebben dan kan je natuurlijk nog net iets meer uitgeven. Maar ik zou niet meer dan €800 uitgeven voor een laptop die je alleen maar thuis gaat gebruiken.

Als je graag gebruik wilt maken van een MacBook van Apple dan zal dat toch wel wat meer kosten dan €800. Je kan een MacBook kopen vanaf €1200.

De zakelijke gebruiker

Als je werkt voor een bedrijf dan kan je meestal wel korting krijgen, of je kan maar kiezen uit een bepaald aantal modellen. Als zakelijke gebruiker is het natuurlijk belangrijk dat je er nog wel professioneel uitziet, dus daarom is het handig om iets meer geld uit te geven, voor bijvoorbeeld betere bouwkwaliteit.

Als budget zou ik daarom minimaal €750 tot maximaal €1500 kiezen. Je kan natuurlijk altijd wel een laptop vinden die goedkoper is, maar dan loop je het risico om er onprofessioneel uit te zien met een trage/slechte kwaliteit laptop.

Als je een relatief hoog budget hebt, dan is het zeker aan te raden om een laptop van een betrouwbaar merk te kiezen. Denk bij betrouwbare merken aan bijvoorbeeld Microsoft, Dell, HP, Lenovo en Apple.

De power user

Als je zware programma's op jouw toekomstige laptop wilt gaan draaien dan zal je natuurlijk wel een wat groter bedrag opzij moeten zetten. Het is ook belangrijk dat als je een hoop geld uitgeeft aan een laptop dat je een betrouwbaar merk kiest. Denk hierbij aan bijvoorbeeld Dell, Lenovo en Apple.

Het budget is natuurlijk afhankelijk van de kwaliteit processor die je graag wilt hebben, maar een budget van minimaal €1250 is aan te raden. Er is niet echt een maximum budget, want als power user is de prijs minder belangrijk en de kwaliteit van het product dat juist wel.

De gamer

Als je als gamer een laptop wilt kopen dan zal je wel een redelijk groot budget nodig hebben, al is dit wel afhankelijk van de games die je wilt spelen. Je kan natuurlijk al een gaming laptop krijgen vanaf €800, en dit kan goed genoeg zijn voor jouw games. Je moet vooral opletten dat je de juist componenten in de laptop uitkiest, want dit zal bepalen welke games je zou kunnen spelen.

7. Hoe oud is het model?

Als je jouw laptop een tijdje wilt gebruiken dan is het belangrijk dat hij nog lang ondersteund zal worden. Daarom is het niet aan te raden om laptop modellen te kopen die ouder zijn dan 1 jaar.

Waarom geen laptop kopen van ouder dan 1 jaar?

Er zijn een aantal redenen om geen laptop te kopen van ouder dan één jaar. Zo is er meestal al een nieuwer model als het type laptop dat je wilt kopen al ouder is dan één jaar is. Dit nieuwe model is meestal net iets sneller, en zal waarschijnlijk langer ondersteunt worden door de producent. Hierdoor kan je voor een net iets hogere prijs, langer gebruik kunnen maken van jouw laptop.

8. Waar koop je jouw laptop?

Als je een nieuwe laptop wilt kopen dan wil je dat natuurlijk doen bij een betrouwbaar bedrijf met een goede klantenservice. Zo kan je makkelijk laptops vinden bij o.a. bol.com (aff.) of bij MediaMarkt (aff.).

Daarnaast kan je vaak ook laptops direct kopen bij de maker. Zo kan je natuurlijk heel goed MacBooks kopen bij Apple, ook kan je veel Surface-producten gewoon vinden bij Microsoft (aff.) zelf.

Mijn adviezen

Nu je hebt gelezen waar je allemaal op moet letten, kan je daar natuurlijk zelf naar gaan zoeken. Maar om het nog makkelijker te maken heb ik hier een aantal laptops die zeker een goede kwaliteit zijn.

Asus Chromebook

Asus Chromebook

Als je alleen maar gebruik maakt van het internet en dit liever doet op een laptop, dan is deze Chromebook een echte aanrader. Je kan helaas niet echt programma's installeren, dus daar moet je wel rekening mee houden. Daarnaast heb je ook weinig opslag, maar je kan wel genieten van een enorm lage prijs.

Aanrader voor: (sommige) thuisgebruiker(s), als je echt alleen gebruikt maakt van het internet

Verkrijgbaar vanaf €249. Je kan meer over de Asus Chromebook te weten komen op bol.com (aff.) of je kan Asus Chromebook modellen vinden bij MediaMarkt (aff.).

Asus Vivobook 15 (of 17)


Dit is misschien wel de perfecte laptop voor de meeste gebruikers. Je hebt genoeg opslag, een snelle processor, het ziet er prima uit en dat allemaal nog voor een redelijke prijs. Je hebt natuurlijk niet alle luxe, maar voor redelijk gebruik is dit zeker een aanrader.

Aanrader voor: de student & de thuisgebruiker

Verkrijgbaar vanaf €599. Je kan meer over Asus Vivobook 15 te weten komen bij MediaMarkt (aff.). Als je graag werkt op een grote laptop dan kan je ook meer te weten komen over de 17 inch versie bij MediaMarkt (aff.).

Dell Vostro


Deze laptop is eigenlijk helemaal niet zo speciaal. Hij ziet er niet per se heel interessant uit, maar het is een prima laptop. Deze laptop is speciaal gemaakt voor bedrijven en daarom zal hij perfect zijn voor jouw werk.

Aanrader voor: de zakelijke gebruiker

Verkrijgbaar vanaf €499. Je kan meer te weten komen over de Dell Vostro bij Dell

Microsoft Surface Laptop 3


Dit is een van de mooiste laptops die ik ooit heb gezien. Deze laptop is gemaakt door Microsoft, zij maken ook Windows, dus jouw laptop is perfect ondersteunt. Je kan ook genieten van een extreem goede bouwkwaliteit en een touchscreen. Dit is zeker een luxe laptop.

Aanrader voor: de zakelijke gebruiker & de student (al is hij wel duur)

Verkrijgbaar vanaf €1034,10. Je kan meer over de Surface Laptop 3 te weten komen bij Microsoft (aff.), je kan daarnaast ook meer over de Surface Laptop 3 (13 inch) vinden bij bol.com (aff.) of MediaMarkt (aff.).

MSI GF63

MSI GF63

Deze laptop is perfect voor vrijwel elke gamer. Je hebt een zes core processor en een geweldige MSI GeForce GTX 1650. Je kan dus vrijwel elke game spelen. Maar je hebt geluk, want je hoeft hier niet jouw hele spaarrekening leeg voor te halen.

Aanrader voor: de gamer, al zullen power users ook goed kunnen werken op deze laptop.

Verkrijgbaar vanaf €999. Je kan meer over de MSI GF63 vinden bij bol.com (aff.).

Apple MacBook Pro 16"


Dit is de laptop waarmee je vrijwel alles kan doen. Dit is de laptop waarvoor je wilt kiezen als je een echte power user bent. Je kan hierop perfect video bewerken, foto's bewerken, programmeren en vrijwel alles wat je bedenkt. Dit kan je allemaal doen op een laptop met een perfecte bouwkwaliteit. Natuurlijk is dit niet voor iedereen en zeker niet goedkoop.

Aanrader voor: de power user, ook voor studenten en zakelijke gebruikers met veel geld

Verkrijgbaar vanaf €2449. Je kan meer te weten komen over de MacBook Pro 16" bij bol.com (aff.) of je kan meer te weten komen bij MediaMarkt (aff.).

Conclusie

Er zijn dus veel dingen waar je op moet letten bij het kopen van een laptop. Hopelijk helpen deze vragen met het vinden van de perfecte laptop voor jou. Als je een van mijn aanbevelingen koopt denk ik dat je zeer tevreden zal zijn!


Credits