Waarom Python leren?
Johnson Martin

Waarom Python leren? Een makkelijke uitleg

Stel je wilt leren programmeren, of je wilt meer te weten komen over deze programmeertaal Python. Waarom zou je het dan eigenlijk leren?

Python is een van de meest gebruikte programmeertalen in de wereld, op het moment dat je Python beheerst kan je vrijwel overal terecht. Daarnaast is het ook nog eens heel gemakkelijk om te leren en te begrijpen, dus als je wilt beginnen met programmeren dan is dit de ideale programmeertaal om mee te beginnen.

Makkelijk te leren

Als eerste is Python een hele makkelijke programmeertaal om te kunnen leren, je hoeft niet moeilijk te doen met accolades (deze tekentjes { en }) en puntkomma's (dit tekentje ;). Dit terwijl is vrijwel alle andere programmeertalen dit ernstig vaak wordt gebruikt.

Stel je wilt bijvoorbeeld een programmaatje maken dat hallo zegt. In Python kan je gewoon dit typen:

print ("Hallo")

Terwijl als je een wat lastigere programmeertaal (in dit geval de taal C) gebruikt je iets in deze richting moet doen:

#import <stdio.h>

int main(void){
printf("Hallo");
}

Als je ook maar 1 accolade was vergeten dan zou je gehele programma niet werken, bij Python heb je dat probleem niet.

Werkt bijna overal

Python is een programmeertaal die op bijna alle computers op de wereld werkt, van een klein computertje van €5 tot de grootste datacenters op de wereld, Python werkt op allebij. Dan is het dus heel handig dat wat je hebt geleerd voor de ene computer ook op de andere computer werkt. Daarnaast kunnen de programma's die je zelf schrijft ook op beide computers draaien, dat scheelt niet alleen heel veel tijd, maar je kan dan dus ook veel sneller ontwikkelen.

Het mooiste is dat sommige van de grootste datacenters ook gebruik maken van Python, zo is het zo dat o.a. Disney en Sony gebruik maken van Python als ze hun Films renderen.

Het is een hele populaire taal

Misschien moet ik hier uitleggen wat ik bedoel. Maar dus omdat Python zo populair is, is het de tijd waard om het te gaan leren. Ik kan dat op de volgende manier uitleggen: stel je leert een programmeertaal die vrijwel niemand gebruikt. Ten eerste is de kans dan mensen dan je programma gaan gebruiken minder groot, maar het belangrijkste is dat dan ook het voor je moeilijker wordt om een baan te vinden. Maar omdat Python zo populair is, kan het je ook helpen om een baan te krijgen als je het goed beheerst.

Daarnaast omdat zoveel mensen Python gebruiken, kan je dan dus ook heel veel informatie en hulp online krijgen. Dat is vooral heel belangrijk als je begint met programmeren, want dan zijn er veel dingen die je niet snapt. Dan kan je heel gemakkelijk bijv. je error googlen en dan is de kan enorm groot dat iemand anders precies dat probleem al heeft gehad.

A.I.

Python is de programmeertaal voor Kunstmatige Intelligentie. Zo is het door Google gemaakte Tensorflow (een van de meeste gebruikte programma's voor A.I.) geschreven in Python. Hierdoor kan je makkelijk je eigen programma's maken die leren van de data die je ze geeft. En natuurlijk omdat A.I. de toekomst is, is Python dat ook.

Voor als je niet weet wat A.I. (staat voor Artificial Intelligence, in het Nederlands Kunstmatige Intelligentie) is. A.I. is een (nieuwe) vorm van computertechnologie waarmee de computer probeert te leren van de data die jij geeft. Dus stel je laat 100 foto's zien waar een zaklamp op staat, en daarna een andere foto van een zaklamp laat zien, dan is het idee dat de computer herkent dat het een zaklamp is.

Zo veel (hulp)programma's

Een ander voordeel van Python is dat er zoveel programma's en hulpprogramma's voor zijn geschreven. Dit kan je heel veel tijd schelen als je jouw eigen app, website, etc. wilt maken, want je hoeft niet alles zelf te maken. Dus stel je wilt een programma maken waarbij je soms weerinformatie afhaalt, er zal al vast iemand zijn die een programmaatje daarvoor heeft geschreven. Dus dan hoef je niet 40 uur daar aan te besteden.

Je kan het (bijna) overal voor gebruiken

Een ander voordeel aan Python is dat je het bijna overal voor kunt gaan gebruiken. Dus stel je wilt een website maken, dan kan de server die alles verwerkt gemaakt zijn m.b.v. Python. Stel je wilt een computer trainen om mensen te herkennen, dat kan je doen met Python. Je kan zelfs je eigen robot programmeren met Python.

Dit heeft twee voordelen. 1. Je kan alles wat je hebt geleerd gewoon overnemen, terwijl je misschien totaal wat anders gaat doen. Of 2. Sommige delen van je programma kan je aanpassen zodat je nu totaal iets anders ermee kan doen. Dus stel je had eerst een robot gemaakt die als hij mensen herkende dan ze probeert te ontwijken, dan kan je het deel dat mensen herkent meenemen in bijvoorbeeld je volgende product dat de deur open doet bij bepaalde gezichten.

Conclusie

Python is dé ideale programmeertaal om te leren, het is makkelijk, kan overal gebruikt voor worden en het is ook nog eens super populair!


Credits