Netflix review
Charles Deluvio - Unsplash

Netflix review: Is het de €8 per maand waard?

Om een streamingservice te beoordelen zijn er vier dingen belangrijk: het aanbod, de originals, de gebruiksvriendelijkheid en de kosten. Om te bepalen of Netflix de (minimaal) €8 per maand waard is gaan we dus kijken naar deze vier onderdelen.

Aanbod

In Nederland is het aanbod op Netflix niet heel geweldig, maar het is zeker niet slecht. In Nederland zijn zo'n 3000 films en series beschikbaar op Netflix. Dat is best veel, maar vergeleken met landen zoals de VS of Japan (die ongeveer 6000 titels hebben) valt het toch tegen.

Maar het gaat natuurlijk niet alleen om hoeveel series en films erop Netflix staan. Het is vooral belangrijk dat er genoeg op Netflix staat dat jij graag wilt kijken. Netflix heeft wel heel wat van dit soort grote series.

Series die mensen vaak steeds bingen zoals: FriendsThe Big Bang Theory of Stranger Things, zijn natuurlijk op Netflix te vinden. Maar er zijn daarnaast ook veel series te vinden voor een specifiek genre.

Zo kan je verassend veel Stand-upcomedy vinden op Netflix, als je van documentaires houdt dan kan je die ook veel op Netflix zien en natuurlijk zijn er enorm veel misdaadseries (zoals Brooklyn Nine-Nine) te beschikbaar.

Er zijn gelukkig veel series (en ook films) te vinden op Netflix, vaak zijn deze wel wat lastig te vinden (vooral in het begin). Maar daar kom ik later op terug.

Originals

Om zich te onderscheiden van andere streamingservices zoals Videoland of Apple TV + heeft Netflix Originals gemaakt. Dit zijn series en films die alleen beschikbaar zijn op Netflix. Veel series en films kan je meestal na een tijdje ook wel op TV zien, maar dat zal met Netflix Originals niet gebeuren.

Netflix heeft al veel Originals in zijn portefolio, maar ze zijn nu ook begonnen met het maken van Nederlandse Originals. Zo heeft Netflix de series Ares en Undercover gemaakt. Dit zijn (op het moment van schrijven) de enige twee Nederlandse Netflix Originals, maar gelukkig zijn er ook Engelstalige (en veel ander talige) Originals.

The Good Place

Zo heb je bijvoorbeeld de bekende serie La Casa De Papel, een gewelidige Spaanstalige serie. Maar ook bijvoorbeeld The Good Place, een komedieserie over lastige filosofische vragen. Daarnaast heb je ook The Crown, een geweldige en mooie serie over de Britse koninklijke familie.

Ik zou eigenlijk heel veel voorbeelden kunnen blijven noemen, maar er zijn heel veel Originals beschikbaar. Ik kan natuurlijk niet elke Original aanraden, maar de meeste zijn van zeer goede kwaliteit en erg leuk om naar te kijken.

Gebruiksvriendelijkheid

De Netflix app en website zijn vrij duidelijk ingericht, je kan makkelijk een serie kiezen en je kan het snel gebruiken. Maar de interface van Netflix heeft best wel wat problemen.

Zo is het als eerste heel lastig om een nieuwe serie te vinden. Als je niet zoveel op Netflix al gezien hebt dan moet je eerst goed zoeken naar een serie die bij je past, want Netflix raad niet per se dingen aan die bij je passen.

Netflix homepage

Ik krijg vaker wat te horen over een leuke serie op Netflix dan dat ik via de interface van Netflix een leuke serie of film kan vinden. Hoewel de zoekbalk wel gewoon werkt, is het alsnog lastig om een leuke serie te vinden.

Daarnaast heb ik soms het probleem dat opeens de kwaliteit wegvalt. Dit kan dan zijn omdat m'n internet traag is, maar je hebt in de Netflix-app geen enkele manier om in te stellen op welke kwaliteit je kijkt.

Kosten

In vergelijking met veel andere streamingsdiensten, zoals Disney + (€7 per maand) of Amazon Prime (€3 per maand) is Netflix toch een stuk duurder (vooral als je gebruik maakt van het Premium-abonnoment, van €14 per maand). Dit is niet per se heel slecht, je kan beter dubbel betalen voor een streamingsdienst waar je dagelijks gebruik van maakt dan een paar euro per maand betalen voor iets dat je niet gebruikt.

Je weet natuurlijk niet hoeveel je gebruik gaat maken van Netflix, je kan dus altijd je gewoon opgeven voor de gratis eerste maand, om te kijken wat je ervan vindt.

Conclusie

Persoonlijk zou ik veel mensen aanraden om Netflix aan te schaffen. Je hebt dan al geen last meer van reclames en je kan vaak veel series bekijken. In het begin zal je wel last hebben van het feit dat het lastig is om leuke films/series te vinden op Netflix. Maar na een tijdje zal Netflix hopelijk goede series gaan aanraden.

Mijn beoordeling 4/5.


Credits