Raspberry Pi vs Arduino
Niclas Illg en Harrison Broadbent

Raspberry Pi vs Arduino: Wat zijn de verschillen?

Als je een foto van een Raspberry Pi vergelijkt met een Arduino dan lijken ze beide echt enorm veel op elkaar. Maar eigenlijk zijn ze totaal verschillend. Ik ga niet alleen uitleggen wat de verschillen tussen de twee mini-computertjes zijn, maar ik ga ook aanraden welke je het beste kan gebruiken voor wat je er mee wilt doen, eerst even een korte samenvatting voor de mensen onder ons die weinig tijd hebben, daarna even een introductie van wat beide computertjes eigenlijk zijn (voor de mensen onder ons die dat nog niet weten).

Wat is het verschil tussen de twee computertjes? Een Arduino is een microcomputer, dat wil zeggen dat hij maar 1 programma tegelijk kan draaien. De Raspberry Pi is juist een echte computer, met een besturingssysteem. Hierdoor kan hij ook verschillende programma's tegelijk draaien.

Raspberry Pi

Een Raspberry Pi is eigenlijk gewoon een kleine computer. Ja eigenlijk is dat het. Je kan vrijwel alles dat je met je computer ook kan, het gaat alleen net iets minder snel. Maar als ik dan zeg klein, dan is een Raspberry Pi dat ook echt. De meeste Raspberry Pi's zijn ongeveer even groot als je pinpas, maar je hebt zelfs een ultra-kleine versie die nog kleiner en platter is waardoor je hem overal kan plaatsen. Hierdoor kan je een Raspberry Pi gebruiken voor kleine projecten overal in je huis, of als een kleine robot als je wilt!

Een Raspberry PI 4

Een Raspberry Pi heeft wel nog een ander voordeel tegen over een normale computer. Je kan er namelijk alles mee verbinden wat je wilt. Op elke Raspberry Pi zitten namelijk heel veel pinnetjes, aan deze pinnetjes kan je sensoren, motoren of wat je maar wilt verbinden. Daarnaast kan je een Raspberry Pi alsnog heel makkelijk verbinden met een TV, of een ander display. Hierdoor zijn de mogelijkheden eindeloos.

Je kan ook heel makkelijk verschillende besturingssystemen op je Raspberry Pi installeren, hierdoor kan je altijd even iets nieuws uitproberen om te kijken wat je ervan vindt.

Arduino

Hoewel een Arduino heel veel op een Raspberry Pi lijkt is het eigenlijk totaal iets anders. Arduino's zijn eigenlijk gewoon net iets grotere chipjes waarop je sensoren kan aansluiten. Je kan daardoor heel gemakkelijk sensoren uitlezen en motoren of andere objecten daar dan weer op laten reageren.

Een Arduino Uno

Ook Arduino's zijn meestal heel klein, hoewel er echt heel veel verschillende versies zijn, sommige vele groter dan een Raspberry Pi, sommige zijn wel 2-3x zo klein als de kleinste Raspberry Pi. Ook gebruiken Arduino's vrij weinig energie, hierdoor kan je ze heel makkelijk aansluiten op batterijen of op goedkope stroomblokjes.

Arduino's zijn allemaal erg makkelijk te programmeren, en iedereen kan het! Maar over het programmeren komt later meer.

De verschillen

Microcontroller vs computer

Zoals je dus al net in de samenvatting hebt gelezen is een Arduino een microcomputer. Daardoor draait hij 1 klein programmaatje steeds achter elkaar. Hierdoor is een Arduino veel minder geschikt om moeilijke programma's te draaien. Maar het is juist perfect als je snel iets wilt programmeren, zonder dat je moet nadenken over hoe alles blijft draaien op een heel besturingssysteem.

Dat brengt ons bij de Raspberry Pi, die is dus veel meer geschikt om echt lastige programma's te draaien. Je kan dus bijvoorbeeld denken aan een (kleine) game, of meerdere programma's die tegelijk moeten draaien. Hierdoor is een Raspberry Pi veelzijdiger, en je kan er dus veel meer mee doen. Maar als je een klein programmaatje hebt geschreven en je wilt dat het altijd blijft draaien dan moet je al meteen heel veel dingen instellen. En niet te vergeten aan al die software die je maar steeds moet blijven installeren op dat kleine SD-kaartje, en dan ook nog altijd moet updaten.

Analoge sensoren

Hoewel dit verschil misschien voor veel mensen minder belangrijk is dan het eerste verschil is het toch alsnog belangrijk om op te noemen. Op een Raspberry Pi kan je geen analoge sensoren aansluiten, als je dat wilt doen dan moet je al meteen beginnen met het MCP, dat je dan ook nog helemaal moet instellen, het is maar een gedoe. Op een Arduino kan je heel makkelijk gewoon de analoge sensoren aansluiten op de speciaal gemaakte pinnen, dus dat scheelt je niet alleen veel tijd, maar het is nog veel makkelijker ook!

Analoge sensoren zijn sensoren die hun voltage aanpassen aan dat wat ze meten. Dus stel je hebt een analoge temperatuursensor dan geeft hij dus een hoger voltage op het moment dat het warmer is en een lager voltage op het moment dat het kouder is. Digitale sensoren werken juist met digitale signalen (dus nullen en enen).

Sensoren (analoog)

Hoe je ze moet programmeren

Er is ook een groot verschil tussen de twee in hoe je ze moet programmeren. Een Arduino kan je heel makkelijk programmeren met behulp van de Arduino IDE, dat is een programma gemaakt door de makers van Arduino die automatisch alles wat je programmeerd controleert en naar je Arduino kan uploaden. Daarmee kan je heel gemakkelijk beginnen.

De Arduino IDE

Maar als je op een Raspberry Pi wilt programmeren dan gaat dat heel anders. Je hebt eigenlijk twee opties, je kan de Raspberry Pi aansluiten op een aparte monitor, en dan sluit je ook nog een muis en een toetsenbord aan zodat je direct je code in de Raspberry Pi kan typen. Of je kan je Raspberry Pi verbinden met het internet, en dan probeer je via het internet met je computer de bestanden die erop staan te bewerken. Maar dan moet je eerst weer dat allemaal instellen, dat is dus weer een heel gedoe.

Prijs

Hoewel beide per bordje ongeveer even veel kosten, zijn er wel verschillen. Zo heb je voor de nieuwste Raspberry Pi niet alleen meer een stroomkabel nodig (die er niet standaard bij geleverd zit, dat gebeurd wel bij sommige Arduino's), maar je hebt ook veel Dongles nodig. De nieuwste Raspberry Pi heeft namelijk een Mini-HDMI poort gekregen, en die kan je niet zomaar aansluiten op je TV. Daarnaast moet je bij een Raspberry Pi ook nog een muis en een toetsenbord aansluiten, dat heeft natuurlijk niet iedereen zomaar even liggen.

Waarvoor zijn ze het beste geschikt?

Nu vraag je je dus af waar een Raspberry Pi en waar een Arduino dan het best voor geschikt is. Dat hangt natuurlijk af van jezelf, want op een Raspberry Pi kan je verschillende programmeertalen gebruiken zoals JavaScript, PHP en Python (hoewel je dat ook wel een soort van op een Arduino kan gebruiken), dus misschien dat je dan net iets eerder kiest voor een Raspberry Pi. Nu heb ik dus een lijst opgesteld waarin ik de voor en nadelen van elk platform beschrijf zodat je dan kan kiezen of je liever een Raspberry Pi gebruikt of een Arduino.

Robotica

Stel je wilt een kleine robot maken die reageert op bijvoorbeeld gekleurde lampjes. Dit is een type project dat je zowel met een Raspberry Pi als met een Arduino kan maken. Stel je wilt zo'n project maken dan kan je jezelf het beste afvragen hoe moeilijk je het wilt maken, stel je wilt snel een simpel project maken dan is een Arduino makkelijker en beter om hiervoor te gebruiken. Stel je wilt later misschien nog dingen toevoegen zoals het herkennen van objecten, of de mogelijkheid dat je het kan besturen met je smartphone, dan kan je juist beter de Raspberry Pi kiezen.

Dus de winnaar is: Arduino voor makkelijke projecten, Raspberry Pi voor lastigere of grotere projecten

Robotica

Educatie

Als je leerlingen of studenten wilt laten kennismaken met de wereld van computers dan zijn er veel verschillende mogelijkheden. Zo kan er gekozen worden om les te geven over hoe Arduino's werken, of juist over hoe de Raspberry Pi werkt. Beide opties zijn eigenlijk goed, maar ik denk dat de keuze voor wat het lesdoel is. Als het doel meer is om iets te laten leren in de richting van engineering dan zou ik persoonlijk kiezen voor de Arduino's. Als het doel meer is in de richting van het uitleggen hoe computers werken, wat besturingssystemen zijn etc. Dan zou een Raspberry Pi, die toch wel een stuk geavanceerder is, beter bij de les passen.

Dus de winnaar is: Arduino voor engineering, Raspberry Pi voor meer computer-gerelateerde lessen

Overige projecten

Ik kan natuurlijk niet over alle projecten zeggen of je een Raspberry Pi of een Arduino moet gebruiken, maar er is een makkelijke regel om het te bepalen wat je moet kiezen. De vraag die je jezelf moet stellen is: "Hoe gecompliceerd is het programma dat ik wil schrijven of het project dat je wilt maken?" Als het een lastig project is dan is het meestal handig om een Raspberry Pi te gebruiken en dat geldt andersom meestal ook. Maar natuurlijk ben je soms wel verplicht om een Raspberry Pi te kiezen als je bijvoorbeeld gebruik wilt maken van een scherm (hoewel als je alleen tekst wil weergeven op een klein schermpje dan voldoet een Arduino ook). 


Credits