Is mijn Android smartphone nog veilig
Eirik Solheim

Welke Android versies zijn veilig?

Er zijn honderden verschillende Android smartphones, en die draaien natuurlijk net allemaal een andere versie. Je zou je dan dus natuurlijk moeten afvragen of je smartphone die op een oudere versie draait nog veilig is. Hieronder hebben wij een makkelijke tabel gemaakt met een korte uitleg, en daarna is er nog uitleg over die versie.

VersieVersie naamVeiligheid 
Android 1.5CupcakeZeer onveilig
Android 1.6DonutZeer onveilig
Android 2.0/2.1EclairZeer onveilig
Android 2.2FroyoZeer onveilig
Android 2.3GingerbreadZeer onveilig
Android 3.0HoneycombZeer onveilig
Android 3.1HoneycombZeer onveilig
Android 3.2HoneycombZeer onveilig
Android 4.0Ice Cream SandwichZeer onveilig
Android 4.1Jelly BeanZeer onveilig
Android 4.2Jelly BeanZeer onveilig
Android 4.3Jelly BeanZeer onveilig
Android 4.4KitKatZeer onveilig
Android 5.0LollipopZeer onveilig
Android 5.1LollipopZeer onveilig
Android 6.0MarshmallowOnveilig
Android 7.0NougatOnveilig
Android 7.1NougatOnveilig
Android 8.0OreoVeilig/Ondersteund
Android 8.1OreoVeilig/Ondersteund
Android 9PieVeilig/Ondersteund
Android 10Android 10Veilig/Ondersteund
Android 11Android 11Bèta

Als jouw Android smartphone niet meer ondersteund is, dan kan je een nieuwe veilige smartphone kopen bij MediaMarkt (aff.).

Android 1 - 4.4

Deze versies van Android zijn uitgegeven voor 2015. Hierdoor zijn er grote veiligheids risico's. Ik zou daarom zeker niet aanraden om deze versies te gebruiken. Als je een Android smartphone hebt, dan zou ik aanraden om meteen een nieuwe te kopen, of te updaten naar een nieuwere versie.

Android 6 en 7

Deze versies van Android zijn relatief nieuw, zo is Android 5 net voor 2015 uitgekomen, en is Android 6 aan het einde van 2015 uitgekomen. Android 7 komt uit 2016, hierdoor zijn deze versies wel wat oud.

Google verzorgd voor deze Android versies geen beveiligingsupdates meer, dus het is niet heel handig om deze versies nog te gebruiken, maar het is niet dat je nu direct gehacked kan worden.

Als je een Android smartphone hebt die op deze versie draait, dan zou ik aanraden om erover te gaan denken om een nieuwe smartphone te gaan kopen. Maar ik zou niet zeggen dat het direct haast heeft.

Android 8 - 10

Dit zijn de nieuwere versies van Android. Deze versies worden vrijwel maandelijks geüpdate om beveiligingslekken te voorkomen.

Helaas betekent dit niet voor iedereen dat ze nu een veilige versie van Android draaien. De kans is namelijk groot dat het bedrijf dat je Android smartphone heeft gemaakt, hem niet meer ondersteund. Het is niet makkelijk uit te leggen welke versies nu eigenlijk veilig zijn, maar hieronder heb ik een tabel gezet met daarin hoe lang bedrijven beloven hun smartphones up-to-date te houden.

BedrijfAantal maanden updates
Google36 maanden
Samsung24 - 48 maanden
OnePlus36 maanden
Huawei24 maanden
Motorola24 maanden
Nokia24 - 36 maanden
LG24 maanden
Oppo24 maanden
Sony24 maanden

Let op: Dit zijn het aantal maanden nadat een smartphone is uitgegeven, niet nadat je het hebt gekocht.

Het kan dus alsnog zijn dat je een verouderde Android versie draait, als je ziet dat je smartphone al een aantal maanden geen beveiligsupdates heeft gehad, dan is het misschien handig om een nieuwere veiligere smartphone te kopen. Je kan bijvoorbeeld nieuwe smartphones bij MediaMarkt vinden (aff.).


Credits