Android versies: Welke versies zijn er?
Rami Al-zayat - Unsplash

Android versies: Een overzicht

Android is al meer dan 10 jaar oud. Er zijn in die tien jaar veel verschillende Android versies gemaakt. In al die tijd zijn er een hoop dingen veranderd, hier heb je een kort overzicht van elke versie vanaf het begin.

Android 1

Dit is de eerste versie van Android. Deze versie is zo oud dat ze hem bij Google niet eens een bijnaam hebben gegeven. Deze versie had de Android Market (de voorganger van de Google Play Store), dus je kon meteen apps installeren. Zoals je zou verwachten van een product van Google, stond er ook meteen bekende apps zoals Gmail, Google Maps en Youtube op.

Eigenlijk kon deze versie van Android alle basisfuncties die je nu van een smartphone zou verwachten. Deze versie van Android kwam uit in september 2008 op de eerste Android smartphone, de HTC Dream.

Android 1.0
De eerste Android smartphone

Android 1.1 Petit Four

Android 1.1 was een kleine update voor Android. Google heeft toen een aantal (kleine) functies toegevoegd, waaronder de mogelijkheid om reviews in Google Maps te lezen en de mogelijkheid om bijlagen op te slaan. Deze versie kwam uit in februari 2009.

Android 1.5 Cupcake

Google was erg slecht met het uitgeven van nieuwe versie nummers. De volgende grote update voor Android was Android 1.5. In deze versie begonnen ze met het geven van namen aan nieuwe versies.

In deze "grote" update zijn een aantal belangrijke functies toegevoegd, zoals de mogelijkheid om video's in het MP4 formaat te maken en af te spelen. Ook heeft Google de maar al te bekende widgets toegevoegd aan deze versie van Android. Naast de mogelijkheid om nu de kopieëren en plakken in de browser, heeft Google ook de auto-rotatie functie voor het eerst toegevoegd. Deze versie van Android kwam uit in april 2009.

Android 1.5 vs 1.6
Android 1.5 vs. 1.6

Android 1.6 Donut

Een paar maanden na de "grote" update van april, kwam Google in september 2009 weer met een update voor hun Android. In deze update hebben ze de mogelijkheid toegevoegd om met je stem te zoeken of typen. Daarnaast hebben ze ook de mogelijkheid toegevoegd om meerdere foto's tegelijk te verwijderen. 

Google heeft ook nog een aantal belangrijke internettechnologieën toegevoegd, waaronder de mogelijkheid om te verbinden m.b.v. een VPN. Ook hebben ze ondersteuning voor CDMA (2G) toegevoegd, hierdoor kon Android gebruikersbasis enorm groeien.

Android 2 & 2.1 Eclair

Iets meer dan een maand na hun afgelopen update bracht Google weer een nieuwe versie uit. Deze versie voegde een aantal functies toe, zoals de mogelijkheid om meerdere email-adressen toe te voegen, te bellen vanuit de contacten app en te zoeken tussen je SMS-berichten. Ook kreeg je de mogelijkheid om een bewegende "live"-achtergrond toe te voegen.

De meest belangrijke toevoeging van deze Android versie was de mogelijkheid van Google Maps om als navigatie te dienen die uitspreekt waar je naar toe moet. Ook werd "pinch-to-zoom" functionaliteit toegevoegd, dit zorgde voor een jaren lange ruzie met Apple.

Android 2.0 vs 2.1
Android 2.0 vs 2.1

Android 2.2 Froyo

In mei 2010 kwam Google weer met een nieuwe Android versie. Deze versie voegde functies toe zoals push notificaties, een WiFi-hotspot en de mogelijkheid om Adobe Flash in de browser te bekijken. Dit was niet het enige, ook werd de "dock" toegevoegd op het startscherm.

Een andere belangrijke functie die werd toegevoegd waren "Voice Actions", hiermee kon je jouw smartphone besturen met een soort van Google Assistent. Er werden alleen hele standaard acties ondersteund, zoals het openen van een app of het pauzeren van muziek.

Android 2.2 vs. 2.3
Android 2.2 vs 2.3

Android 2.3 Gingerbread

Een dag na Sinterklaas werd er weer een nieuwe versie van Android uitgegeven. Hierin werd een belangrijke functie toegevoegd. Namelijk het gebruik van NFC. NFC wordt tegenwoordig vaak gebruikt om o.a. te betalen met bijvoorbeeld Apple Pay.

Ook kwam er standaard ondersteuning voor de gyroscoop (die de oriëntatie van je smartphone bepaald). Ook werd de kleur groen, een belangrijke kleur voor de nieuwe Android versie.

Android 3 Honeycomb

Android 3 is een aparte Android versie. Deze versie van Android was alleen voor tablets bedoeld. Ook apart aan deze Android versie is dat deze "closed-source" (je kon niet de code van deze Android versie zien) bleven i.p.v. "open-source" (iedereen kan de code zien en functies toevoegen) zoals alle andere Android versies.

Een aantal dingen van deze Android versie zijn nog wel te zien in sommige huidige Android versies. Zo werd de home knop op het scherm toegevoegd. Ook kwam er ondersteuning voor multi-core processoren. Deze processoren zitten in vrijwel elke nieuwe smartphone die tegenwoordig worden uitgeven.

Later zijn er nog kleine updates voor Android 3 gekomen. Deze aparte Android versies werden uitgegeven tussen mei 2011 en februari 2012.

Een screenshot van een tablet die Android 3.0 draait

Android 4 Ice Cream Sandwich

In deze Android versie uit oktober 2011 begon de tijd van modern ontwerp. Er werd veel gebruik gemaakt van de kleur blauw. Tablets en smartphones kregen in deze update dezelfde UI-visie. Ook kreeg je in deze versie de mogelijkheid om screenshots te maken.

Je kreeg ook de mogelijkheid om foto's te bewerken, zonder daarvoor een app te moeten installeren. Daarnaast kon je in deze versie nu ook filmen in Full-HD als jouw smartphone dat ondersteunde. Ook kreeg je de mogelijkheid om timelapses, panorama's te maken. Je kon vanaf deze versie ook inzoomen terwijl je aan het filmen was.

Android 4.0

Android 4.1, 4.2 & 4.3 Jelly Bean

Tussen juli 2012 en oktober 2013 zijn er verschillende versies van Android met de bijnaam Jelly Bean. Deze updates zorgde ervoor dat Android beter te gebruiken zou zijn voor de gemiddelde persoon. Je kreeg de mogelijkheid om meteen vanaf het ontgrenderscherm de camera te openen, screensavers in te stellen en je scherm te streamen naar de TV.

Ook werd de ondersteuning voor Emoji's toegevoegd en konden Android smartphones nu maximaal een 4K resolutie hebben. Voor de rest zijn nog wat kleine aanpassingen toegevoegd, zoals ondersteuning voor talen die van rechts naar links gaan (zoals Arabisch of Hebreeuws).

Android 4.1 Jelly Bean

Android 4.4 KitKat

Vanaf oktober 2013, toen KitKat uitkwam, zag Android er een stuk minder donker uit. In deze versie van Android kwam ondersteuning voor "OK, Google", maar dit werkte alleen als je scherm aan stond en in een Google app zat.

Er zijn ook wat andere functies toegevoegd, zoals de mogelijkheid om draadloos te printen en een stappenteller. Daarnaast kon deze Android versie draaien op veel meer smartphones, omdat het veel minder RAM nodig had. Zo was 512 MB RAM aanbevolen, maar zou Android al werken met 340 MB.

Android 4.4 op een Google Nexus
Android 4.4 op een Google Nexus 4 en 5

Android 5 Lollipop

Met deze versie van Android werd ook Material Design uitgebracht. Dit is de ontwerpstandaard van Google die tegenwoordig nog steeds gebruikt wordt. Ook werden zogenaamde over-the-air updates uitgegeven. Deze update kwam uit in november 2014.

Ook werd met behulp van deze software de batterij beter bespaard. Achter de schermen werd ook ondersteuning voor 64-bit CPU's toegevoegd. Vrijwel alle CPU's die tegenwoordig in jouw smartphone zitten zijn 64-bit. Ook kwam er in een latere versie van Android 5 ondersteuning voor meerdere SIM-kaarten.

Android 6 Mashmallow

Bijna een jaar nadat Android 5 was uitgegeven kwam Google met Android 6 Marshmallow. Deze update voegde eigenlijk vrij weinig toe aan het Android besturingssysteem. Een aantal functies die wel belangrijk zijn, was de nieuwe ondersteuning voor USB-C en de mogelijkheid om apps niet overal toegang tot te geven. Ook werd ondersteuning voor vingerafdrukscanners toegevoegd.

Android 5.0, 6.0 en 7.0
Android 5.0, 6.0 en 7.0 op een Samsung S5, S6 Edge+, Note 7

Android 7 Nougat

Android 7 voegde een aantal functies toe, waaronder de mogelijkheid om jouw gehele smartphone te beveiligen met goede encryptie. Ook voegde Google VR toe aan het Android besturingssysteem. Een belangrijke toevoeging was dat je nu gebruik kon maken van split-screen in Android. Hiermee kan je twee apps tegelijk gebruiken.

Ook zijn er veel verandering op de achtergrond van Android toegevoegd, hierdoor is het 75% sneller om een app te installeren en zijn apps ongeveer 50% kleiner. Deze update van Android kwam uit in augustus 2015.

Android 8 Oreo

In augustus 2017 kwam Google weer met een nieuwe Android versie. De belangrijkste toevoeging van deze versie is dat het voor producenten nu veel makkelijker is om updates uit te rollen. Daarnaast kan je video's nu ook picture-in-picture bekijken en worden meerdere beeldschermen ondersteund.

Je kan ook veel beter notificaties beheren. Ook werkt Android nu beter samen met Google's eigen Chrome OS. Voor de rest zijn er veel kleine verbeteringen en heeft Google het Android ontwerp verder verbeterd.

Android 8.0

Android 9 Pie

Een jaar later werd weer een nieuwe versie van Android uitgegeven. Deze versie veranderd hoe je door het hele systeem gaat. Zo heb je nu geen homeknop meer, maar kan je swipen om naar het homemenu te gaan. Dit heeft Google natuurlijk goed overgenomen van Apple.

Ook heeft Google een functie toegevoegd vergelijkbaar met Apples "Schermtijd". Met deze functie kan je zien hoeveel je gebruik maakt van bepaalde apps en je kan daar ook meteen limieten op zetten.

Als laatste zijn er ook nog wat kleine updates bij gekomen. Zoals de mogelijkheid voor DNS over TLS, een "Adaptive Battery" voorspelling en een verbeterde Niet Storen modus.

Android 9.0

Android 10 

De laatste versie van Android is helaas gestopt met de leuke namen. Gelukkig betekent dat niet dat Google is gestopt met de ontwikkeling van Android. Zo is de swipe-besturing nu verplicht en kan je niet meer kiezen voor de traditionele homeknop. Daarnaast heeft Google nu nog meer mogelijkheden om de software snel te updaten, dit zorgt voor betere veiligheid, iets wat heel belangrijk is voor Android.

Ook worden toestemmingen nu beter beheerd. Hierdoor kunnen apps niet zomaar bij data waar jij dat niet wilt. Ook is er nu een Android deel-menu.


Wil je meer weten over bijvoorbeeld de veiligheid van de Android versies, dan kan je altijd naar de pagina over de veiligheid van de huidige Android versies.

Android 11

De eerste bèta van Android 11 is uitgegeven op 19 februari 2020. Je ziet in deze bèta versie niet meteen een verschil met Android 10. Veel veranderingen zijn dan ook niet meteen zichtbaar. Zo heeft Google de privacy-instellingen aangepast, ook is Android opgesplitst in meerdere modules, zodat het sneller geüpdate kan worden. Maar dit is de eerste bèta, dus Google zal vast nog wel meer functies toevoegen. Deze video van The Verge laat zien welke nieuwe functies in de Android 11 bèta zitten.



Ook weten we vrijwel zeker dat Android 11 rond september voor Google Pixel smartphones uitgebracht gaat worden. Dus je zal nog wel even moeten wachten voor de laatste versie.

Credits