Alternatieve besturingsstemen Raspberry Pi
Harrison Broadbent

Raspberry Pi alternatieve besturingssystemen

Er zijn honderden verschillende besturingssystemen voor de Raspberry Pi, hier zijn de meeste alternatieve besturingssystemen voor de Raspberry Pi. Wil je juist je Raspberry Pi gebruiken zoals is bedoeld, dan kan je natuurlijk gewoon Raspbian downloaden!

Ubuntu Server

Heb je altijd al een andere versie van Linux willen proberen? Ubuntu is een makkelijke Linux versie, en je kan het bijna overal voor gebruiken. Een ander voordeel is dan Ubuntu Server vrijwel hetzelfde werkt als Raspbian. Ubuntu Server is vrijwel hetzelfde te installeren, en je kan ook heel gemakkelijk desktop apps downloaden.

Een ander voordeel van Ubuntu Server is dat de meeste Open Source software is geschreven voor Ubuntu. Dus als je een keer een bepaald Open Source project wilt proberen dan is Ubuntu Server een ideaal besturingssysteem daarvoor.

Ubuntu server
Je kan Ubuntu Server downloaden vanaf de Ubuntu website, of je kan NOOBS installeren en vanaf daar Ubuntu Server selecteren.

Ubuntu Core

Ubuntu Logo
Ben je geïnterreseerd in het IoT (Internet of Things) maar ben je bezorgd over hoe makkelijk het is om mogenlijk alles te hacken? De makers van Ubuntu hebben een speciale versie gemaakt die speciaal gebouwd is voor veiligheid.

In deze versie van Ubuntu download je geen software met het commando apt of apt-get, maar je download je snaps, met het commando snap. Het voordeel van snaps is dat de je nooit extra software hoeft te installeren voordat de software werkt. Ook zijn er automatische updates en in sommige gevallen is een snap package ook nog geïnstalleerd in een container, waardoor het nog veiliger is.

Je kan meer informatie krijgen over Ubuntu Core vanaf de Ubuntu website, daarnaast kan je het downloaden vanaf deze pagina.

Windows 10 IoT Core

Windows 10 IoT Core is een speciale versie van Windows waarop je makkelijk je nieuwe programma's kan maken. Het werkt heel makkelijk samen met Visual Studio. Een ander voordeel van Windows 10 IoT Core is dat het is gemaakt is op Closed Source software, hoewel dit niet altijd handig is, kan het ook zorgen voor betere veiligheid. 

Vaak wordt Windows 10 IoT gebruikt voor projecten waarbij eerst een oudere versie van Windows Embedded werd gebruikt. Dus als je geïnterreseerd bent om software te gaan schrijven voor dit soort projecten, dan is het misschien een goed idee om juist eerst te kijken hoever je kan komen op je Raspberry Pi.

Wil je meer weten over Windows 10 IoT, dan kan je de meer informatie krijgen van de Windows developer website. Je kan het downloaden vanaf de Windows IoT downloads pagina. Desnoods kan je het ook nog installeren m.b.v. de NOOBS website.

RISC OS

RISC OS, eem enorm oud besturingssysteem, maar het wordt nog steeds vaak geüpdate. Een voordeel van RISC OS is dat het heel zuinig is, maar nog steeds heel krachtig is. Een ander voordel van RISC OS is dat het speciaal is geschreven voor ARM-processoren (het processortype van de Raspberry Pi). Hierdoor is het efficiënter en sneller.

Je kan ook in RISC OS programmeren met BBC Basic, dat is een makkelijke programmeertaal, waarmee iedereen kan leren hoe je moet programmeren. RISC OS is niet het ideale besturingssysteem voor je eigen projecten, maar het is wel leuk om een tijdje uit te proberen om te zien hoe computers in je jaren '90 werkten.

Je kan meer informatie krijgen over RISC OS op hun webste, en je kan RISC OS downloaden vanaf de Raspberry Pi downloads pagina. Daarnaast kan je het installeren vanaf het NOOBS installatieprogramma

OSMC

OSMC is media center software, het ziet er geweldig uit en het is super makkelijk te gebruiken. Het is natuurlijk helemaal gratis en open source. Een ander voordeel is dat OSMC een App Store heeft, dus je kan zonder te programmeren of ook maar iets in de Command Line te moeten typen. Daarnaast kan het ook nog bijna alle (video)-formaten afspelen.

Dit is super handig te gebruiken als je nog geen smart-tv hebt of je smart-tv niet de functies heeft die je wilt gebruiken. YouTube, Netflix en Amazon Video kan allemaal geïnstalleerd worden op OSMC, dus je kan al je services gebruiken die je zelf gebruikt.

Je kan meer informatie over OSMC krijgen vanaf hun website. Daarnaast kan je het super gemakkelijk installeren met het programma dat je kan downloaden van de OSMC website.

Hass.io

Heb je altijd al je eigen smarthome willen bouwen? Dat kan je super gemakkelijk doen met Home Assistant. Home Assistant kan je normaal installeren op Raspbian, maar tegenwoordige hebben de ontwikkelaars het nog gemakkelijker gemaakt om te beginnen met je eigen smarthome. Hass.io zorgt ervoor dat je niet gebruik hoeft te maken van de Command Line, want je kan namelijk alles gemakkelijk updaten vanaf de Home Assistant webinterface

Hass.io heeft ook heel veel add-ons waardoor je nog meer services kan aansluiten op je smarthome. Zo kan je met deze add-ons bijvoorbeeld TLS toevoegen voor meer veiligheid, een DNS server toevoegen voor sneller internet en met Node-RED kan je nog makkelijker je huis automatiseren. Nog beter, iedereen kan z'n eigen add-ons maken, daarom zijn er heel veel add-ons beschikbaar die nog open source zijn ook.

Home Assistant

Wil je meer weten over Home Assistant dan kan je naar hun website gaan, je kan nog meer te weten komen over Hass.io op deze pagina. Je kan Hass.io downloaden vanaf deze pagina en je kan hier nog meer te weten te komen over de installatie.

Volumio

Heb je altijd al je oude stereo willen laten samen werken met je Spotify account? Gelukkig kan je dat nu doen met Volumio, je kan het zo goed en speciaal maken als je wilt. Dat is niet het enige wat je met Volumio kan doen, je kan ook al je oude mp3 bestanden laten afspelen, dit kan vanaf de locale opslag of de opslag van je eigen nas.

Het is niet het enige voordeel dat Volumio heeft, het is super makkelijk te installeren, en je kan het heel makkelijk aanpassen met behulp van de super handige webinterface. Je kan zelf DLNA en AirPlay streaming toevoegen, dus dan kan je zelfs makkelijk vanaf je iPhone streamen.

Je kan meer informatie krijgen over Volumio, vanaf hun website en daar kan je ook de software downloaden die je nodig hebt.

Conclusie

Er zijn veel verschillende besturingssystemen voor de Raspberry Pi, die meestal met een speciaal doel gemaakt zijn. Daarom is het altijd handig voordat je je eigen project begint, goed uitzoekt welk besturingssysteem je het beste kunt gebruiken.


Credits