Wat heb je allemaal nodig voor een Arduino?
halejandropmartz

Arduino: Wat heb je allemaal nodig?

Je wilt je eerste Arduino kopen, maar je ziet heel veel mensen ook nog extra dingen bij hun Arduino gebruiken. Precies voor deze mensen heb ik een lijst gemaakt met producten die ik hen aanraad om bij hun Arduino te kopen. Het is niet dat je alles op deze lijst echt 100% nodig hebt, maar het maakt een Arduino gebruiken zo veel makkelijker.

Jumperwires

Als je ook maar iets op de pinnen van een Arduino wilt aansluiten, dan heb je daarvoor een kabel nodig. Daarvoor heb je Jumperwires nodig. Die zorgen ervoor dat je alles heel makkelijk aan kan sluiten. Al deze kabels zijn supergoedkoop en je kan ze voor zoveel projecten gebruiken als je wilt.

Jumperwires
Zo zien Jumperwires eruit.

Je kan Jumperwires kopen bij KiwiElectronics.

Breadboard

Breadboard
Als je op dezelfde poort meerdere sensoren wilt aansluiten, of gebruik wilt maken van analoge sensoren, dan moet je eigenlijk de Jumperwires splitsen. Maar het kan natuurlijk veel makkelijker. Met een breadboat (zie foto hieronder) kan je heel makkelijk alles aansluiten en lastige circuits (kabels) maken. Het is niet echt 100% verplicht, maar het kunnen gebruiken van een breadboard maakt het zoveel makkelijker.

Je zou er ook voor kunnen kiezen om geen breadboard te gebruiken als je al kan solderen, dan kan je namelijk alles meteen aan elkaar solderen. Dat is natuurlijk steviger, maar het kost natuurlijk wel een beetje tijd.

Je kan een breadboard vinden op bol.com (aff.).

Weerstand(en)

Weerstand
Vaak als je lampjes of bepaalde sensoren op een Arduino wilt aansluiten, dan moet je ervoor zorgen dat er geen kortsluiting ontstaat. Dit kan je het beste doen met weerstanden. Dat zijn een soort van kleine blokjes die ervoor zorgen dat er minder stroom door je circuit loopt. Je hebt er altijd wel een paar nodig, dus ik zou er gewoon een aantal in het begin kopen. Ze kosten toch haast niets. Het is altijd aanbevolen om verschillende weerstanden te kopen, zodat je altijd de juiste kunt gebruiken als het nodig is.

Je kan verschillende weerstanden vinden bij SOSsolutions.

9 voltsbatterij

Het is heel makkelijk om je Arduino stroom te geven via je computer, maar soms wil je jouw Arduino vrij laten rondrijden. Dan heb je dus een batterij nodig, een 9 volts batterij is aan te raden omdat je Arduino dan op volle snelheid stabiel kan draaien. Een 9 voltsbatterij is heel makkelijk aan te sluiten op de GND (grond) en VIN (stroom in) pinnen.

Je kan 9 voltsbatterij vinden op bol.com (aff.).

Led lampjes

Led lampjes
Misschien denk je het nog niet nodig te gaan hebben, maar het is toch heel handig als je een makkelijk statuslampje kan maken, daarnaast kan je het vaak ook gebruiken om je circuits te testen en dus ook te verbeteren. Ik kan je niet vertellen hoe vaak een led lampje mij een verkeerd circuit heeft kunnen laten oplossen. Je moet wel opletten dat je een led lampje goed verbind en niet zomaar kortsluiting veroorzaakt. Daarom als je een led lampje met een Arduino wilt verbinden, is het echt zeker nodig dat je ook een weerstand aansluit.

Je kan led lampjes vinden bij SOSsolutions.

DC motor

dc-motor
Als je een autootje wilt maken dan is het aan te raden om met een DC motor te werken, deze motoren kan je makkelijk aansluiten op een Arduino, en je kan daarmee dus heel makkelijk een robot maken. Je moet wel heel wat leren voordat je zomaar een DC motor kan toevoegen, zo kan hij vrijwel nooit direct op de Arduino worden aangesloten, maar moet hij bestuurd worden met een relais of een speciaal gemaakte control unit.

Je kan een DC motor vinden bij KiwiElectronics.

Relais

Als je stroomverbindingen wilt schakelen die veel te sterk zijn voor een Arduino zelf (denk dan aan een voltage hoger dan 5 of meer dan 800 mA) dan is het handig om een relais te hebben. Een relais is een schakelaartje dat open en dicht gaan volgens de signalen van bijvoorbeeld een Arduino. Je hebt verschillende relais, zo heb je er een aantal die speciaal gemaakt zijn voor het stroomnet (dus voor 240 volt en AC), maar er zijn ook relais die gemaakt zijn voor de krachigere DC motoren die niet direct van een Arduino gedraaid kunnen worden.

Je kan relais vinden bij SOSsolutions.

Sensoren

Hieronder heb ik een lijst van sensoren gemaakt, die zijn niet per se verplicht om te gebruiken, maar ze zijn relatief goedkoop en je kan ze bij vrijwel elk project toevoegen.

Temperatuursensoren

Temperatuursensor
Vaak is het wel handig om de temperatuur te blijven checken, dit kan bijvoorbeeld handig zijn voor als je een weerstation probeert te bouwen, maar ook voor andere projecten als je bang bent dat het gaat oververhitten.

Je kan temperatuursensoren vinden bij KiwiElectronics.

Gyroscoop

Ook een van de veel gebruikte sensoren is een gyroscoop.Dit type sensor zorgt ervoor dat je de oriëntatie van de Arduino kan bepalen. Hierdoor kan je niet alleen snel de bepalen of bijvoorbeeld je robot is omgevallen, maar je kan ook daarmee meten hoe snel hij accelereert. Sommige gyroscopen hebben ook een sensor ingebouwd die het magnetisch veld herkent, ik heb geen idee waarvoor je dat zou gebruiken, maar altijd een handige optie om te hebben.

Je kan gyroscopen vinden bij KiwiElectronics.
Gyroscoop

Conclusie

Je kan natuurlijk nog veel meer dingen toevoegen aan je Arduino project, maar dit zijn toch wel de meest gebruikte benodigdheden. Als je geïntresseerd bent in nog meer sensoren dan kan je ook naar de website van Adafruit gaan, zij maken vrijwel alle sensoren, en geven er ook een geweldige uitleg over hoe je alles moet aansluiten bij.


Credits