Wat is een statische website?
Hal Gatewood - Unsplash

Wat is een statische website?

Een statische website is een website waarvan de pagina's al van te voren zijn opgeslagen. Als je dan met je computer of smartphone een pagina bezoekt dan wordt die direct naar je gestuurd. Het tegenovergestelde van een statische website een een dynamische website, dit is een website waar bij elk paginabezoek de pagina opnieuw gecreeërd wordt door de computer.

Statische websites zijn dus websites waarvan al van te voren alle pagina's al zijn opgeslagen en als je die website dan bezoekt, dat die pagina's direct naar je gestuurd kunnen worden. Dit klinkt eerst heel logisch, maar eigenlijk zijn de meeste websites geen statische websites. 

Een statische pagina bestaat uit HTML-code (en meestal ook nog andere code, maar die is niet zo belangrijk voor nu). Dit is een soort Word-document, maar dan voor je browser. Als je dan met je browser HTML-code bekijkt dan krijg je een soort pagina. HTML-code ziet er ongeveer zo uit:

<!DOCTYPE html>
<html>
<head>
<title>Dit is de pagina titel</title>
<meta name="description" content="Dit is een beschrijving">
</head>
<body>
<h1>Dit krijg je te zien als een kopje</h1>
<h2>Dit krijg je te zien als een iets kleiner kopje</h2>
<p>Hier komt normale teskts in te staan</p>
</body>
</html>

Als je dus iets op een statische website wilt aanpassen dan moet je meestal tussen deze code gaan zoeken naar de tekst die je wilt veranderen. Dit moet je doen bij alle bestander waar je iets wilt aanpassen, en daarna moet je al die nieuwe bestanden weer uploaden naar jouw eigen webserver. Dit kan lastig zijn en veel tijd kosten. Ook kan je niet gemakkelijk onderdelen aan alle pagina's van je website toevoegen. Als je dat niet wilt dan kan je altijd nog een dynamische website maken, dit zijn websites die werken op programma's zoals WordPress hiermee kan je heel snel je eigen website maken en snel dingen toevoegen.

Statische websites genereren

Je kan ook i.p.v. het zelf schrijven alle HTML-code en alle andere programmeercode kan je ook gebruik maken van een statische website generator (ookwel in het Engels een Static Site Generator genoemd). Dit is een programma waarmee je eerst alle tekst die je op je website wil hebben kan toevoegen, en daarna zorgt dat er automatisch voor dat er allemaal pagina's worden aangemaakt.

Dit klink heel makkelijk, maar de meeste van deze statische website generatoren zijn nog best wel lastig te gebruiken. Zo kan je (meestal) niet direct gebruik maken van een makkelijk programma dat je kan installeren op je computer, maar moet je allemaal commando's invullen in de Command Line van jouw computer. Hoe dit werkt klinkt al moeilijk om uit te leggen, dus het is helemaal moeilijk om het zelf te gebruiken (als je weinig computerkennis hebt).

Gelukkig is er wel één statische website generator die makkelijk te begrijpen is voor de meeste mensen. Deze heet Publii, daar is ook deze website op gebouwd. Publii is gewoon een programma dat je makkelijk kan installeren op je computer en je kan dan meteen beginnen met het toevoegen van je eigen pagina's.

Voor- en nadelen van statische websites

Het komt er dus op neer dat statische websites een aantal voordelen en nadelen heeft.

Voordelen van een statische website

  • Statische websites zijn meestal veel sneller dan dynamische websites.
  • Ze kunnen veel moeilijker gehackt worden, hierdoor hoef je minder tijd en moeite te stoppen in het beveiligen van je website.
  • Meestal is het goedkoper om een statische website online te zetten t.o.v. een dynamische website.
  • Je hoeft vrijwel nooit echt software te updaten, te installeren als je een statische website op het internet wilt zetten.

Nadelen van een statische website

  • Statische websites zijn meestal lastiger te updaten.
  • Dynamische functionaliteiten, zoals een inlogfunctie of een like functie, zijn niet te maken met een statische website, maar dit heb je meestal niet nodig voor een kleine website.
  • Als je bestanden worden aangepast dan moet je die meestal zelf uploaden naar jouw webserver.

Conclusie

Statische websites zijn websites waarvan alle pagina's voordat iemand ze laad al helemaal gegenereerd zijn. Hierdoor laad een website voor een bezoeker veel sneller. Maar omdat alle pagina's al van te voren helemaal geladen zijn, is het voor de beheerder van de website veel lastiger om bij te werken.

Als je dus zelf een website wilt maken, dan zou ik je aanraden om, gewoon een WordPress website te maken, of als je echt nieuwschierig bent, dan kan je altijd nog eens bekijken wat het programma Publii kan doen.


Credits